Strandvallens idrottsplan i Maxmo har sett sina bästa dagar. Nu är det dags för en rejäl ansiktslyftning, första gången sedan invigningen 1990.

– Det blir en fullständig sanering, säger Kenneth Engström, chef för Vatten- och avloppsverket i Vörå kommun.

Arbetet inleds så fort vädret tillåter och det har hunnit torka upp på platsen, troligtvis i mitten av maj, uppskattar han. Hela området kommer alltså att vara en byggplats och inte i bruk i sommar.

Senast i slutet av september ska allt vara klart.

Ojämna ytor en säkerhetsrisk

Beläggningen på löparbanorna har blivit väldigt ojämn och gummiasfalten vid hoppträningen har frusit sönder. Båda förnyas. Kulringen får ny stenläggning och diskus- och släggkastningen får ny ring och stenläggning.

– IF VOM har kunnat träna här i viss mån, men det är till exempel för osäkert för hoppträning. Och från vår sida är det ju viktigt att anläggningen framför allt är säker. Det får inte finnas någon risk att skada sig, till exempel vricka foten på grund av ojämnheter i beläggningen, säger Kenneth Engström.

Löparbanorna har sett sina bästa dagar.

Med ett nytt underlag ska det bli säkert att träna höjdhopp och stavhopp igen.

Gummiasfalten har frusit sönder och är full med sprickor och ojämnheter.

Han hoppas att satsningen på idrottsplanen ska ge friidrotten ett lyft.

– En förutsättning för att kunna idrotta här är ju att det finns goda möjligheter, och jag hoppas att planen blir välanvänd. Det tror jag att den blir. Vi märkte till exempel att idrottsplanen i Oravais fick ett rejält uppsving efter att den sanerades 2011. Det behöver se inbjudande ut för att locka utövare.

Fotbollsplanen får nytt gräs

Under sommaren passar man också på att förnya gräset på fotbollsplanen.

– Trots att fotbollsplanen med sitt gröna, tätvuxna gräs utnämnts till den bästa i Österbotten flera gånger, har en kontrollmätning visat att det finns svackor i den. Och i samband med att vi fixar löparbanorna förbättras också vattenavrinningen och nya ytvattenrännor monteras. Det betyder att vi måste gå in på gräsplanen så vi kom fram till att det är lika bra att förnya den.

Kulstötningsringen får en ny stenläggning och fotbollsplanen ny gräsmatta.

Ringen för slägga och diskus får ny stenläggning och ett skyddsnät.

Kenneth Engström berättar att önskemålet från kommunens sida är att fotbollsplanen ska vara klar att spela på lagom till Norrvalla Cup i mitten av september.

– Det beror helt på väderleken om det lyckas. Vi skulle behöva få ut den nya gräsmattan i slutet av juni för att den ska hinna rota sig så att den inte blir förstörd under den första turneringen.

Stor tillgång för skolan

Tiden och tjälen har också gjort sitt på asfalten mellan idrottsplanen och Maxmovägen, som brukar fungera som en isbana på vintern. Där ska asfalten grundförbättras och belysningen ses över.

– Det här är ju egentligen en allaktivitetsplan. När asfalten var i bra skick fanns det ett nät där så att man kunde spela bland annat tennis om somrarna, säger Kenneth Engström.

Tiden och tjälen har satt sina spår också på asfaltsbanan. Den ska få ny beläggning och så ska belysningen ses över.

Kostnaderna för saneringen av Strandvallen har beräknats till strax under 450 000 euro. En del av det täcks av regionförvaltningsverkets bidrag på 78 000 euro. Arbetet utförs av företaget Recset som är stationerat i södra Finland och har stor erfarenhet av liknande projekt.

– Jag tror att det här blir jättebra, och en fin helhet tillsammans med alla andra satsningar som görs i Maxmo. Det är ju sådana saker som höjer livskvaliteten och som folk sätter värde på. Och på sikt kan det kanske göra att fler vill bosätta sig på orten. Det är också en stor tillgång för skolan att ha en idrottsplan så pass nära. Det är väl unikt att ha såväl idrottsplan som skidspår och skridskobana på några minuters gångavstånd, säger Kenneth Engström.

Artikeln har publicerats i Kommunbladet. Kommunbladet är en tidning som delas ut till alla hushåll i Vörå kommun och ges ut av HSS Media.