Vi närmar oss sakta med säkert semestertider. Många barnfamiljer sitter för tillfället och grubblar över vad de ska göra i sommar. Ska de bo i tält eller hyra husvagn? Ska de åka iväg till Sverige eller upptäcka hemlandet?

Johannes, Tomas och Jonny i Pappalandia bad lyssnarna om semestertips. En del av dem kan ni läsa i den här artikeln – och höra om i det senaste avsnittet.

Resten av tipsen publiceras om två veckor. Detta eftersom det kom in så många tips att det inte var möjligt att få in allt i ett och samma avsnitt.

Pappalandia bad även lyssnarna om historier från då resan inte gick som planerat. Det kom in en hel del sådana berättelser, och få blir avundsjuka när de hör dem. De berättelserna hittar du lite längre ner i artikeln.

"På Arlanda lyckades barnen aktivera larmet eftersom de öppnade en dörr mot landningsbanan."

Jonathan Käld

Lyssnarnas tips

"För oss har det varit viktigt att redan från början förmedla till barnen att resande innebär att utforska och upptäcka. Inte att komma iväg för att vila upp sig. Då går vi hellre ner i arbetstid för att vardagen inte ska kännas för stressig.

I detta ingår också att själva resan (alltså transporten) är en del av hela upplevelsen. En viktig del av resorna är naturligtvis att få umgås intensivt med sin familj och vi har försökt begränsa skärmanvändningen för samtliga familjemedlemmar.

Under långa bilresor så har barnen fått ha sina telefoner men ändå med begränsningar och villkoret att det ska varvas med annat: läsning, billekar, pyssel etc. Jag tror att det är viktigt att lägga den här ribban tidigt så att inte långa resor för barnen blir synonymt med obegränsat med skärmtid.

När vi tågluffade genom Europa tillsammans med min systers familj så körde vi helt skärmfritt för alla. Endast de vuxna som behövde skärm för att kunna reseplanera fick lite undantag. Vi kunde redan under resan konstatera vilket lyckat drag detta var då vi såg andra barn som under hela tågresorna satt med näsorna i en skärm medan våra barn pratade och umgicks."

Fler tips:

  • "Om det är möjligt, res tillsammans med andra som har barn i samma ålder och som ni trivs med. Det är fantastiskt både för vuxna och barn med sällskap.
  • Sätt inte ribban för högt för tidigt. Små barn har inga krav på långa dyra resor. Ta bilen, ta med egen matsäck, sov i tält eller hitta ett billigt boende. Tälta med familjen och försök få in någon form av friluftsliv. Det är ett fantastiskt sätt att få umgås på.
  • Under längre resor och vandringar, se till att ha med mycket proviant för att undvika hungriga och gnälliga barn.
  • Att ni som vuxna biter ihop och tar socialt ansvar även när orken tryter och man är trött. Barnen har rätt att krisa men inte de vuxna. De vuxna får bita ihop."
  • Linda Petrusson Björkqvist

"Astrid Lindgrens värld är vårt favoritställe, andra bra ställen Kolmården, Mumindalen och Legoland."

Camilla Myntti

"Astrid Lindgrens värld i Vimmerby i minst två dagar är jättemysigt med barnen. Se till att inte missa Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby där man kan träffa Astrids släktingar, se sockerdricksträdet och se var Astrid växte upp.

Roligt att köra runt i Småland och titta på var Emil och Barnen i Bullerbyn spelades in. Att Mariannelund, Hultsfred och Lönneberga finns på riktigt är så häftigt. Känns som att köra runt i sagornas värld.

Se till att ha med mat i bilen på väg till Vimmerby för det finns typ inga matställen efter Linköping."

Mia Rodriguez

"En av de bästa familjesemestrarna vi åkte på när jag var barn var när vi körde från Stockholm till Göteborg och stannade längs vägen."

Maria Bergström

"Kanske inte direkt det ni frågade efter men ändå ett semestertips. En av de bästa familjesemestrarna vi åkte på när jag var barn var när vi körde från Stockholm till Göteborg och stannade längs vägen. Det var Kolmården, Gränna och andra coola ställen som vi spontant upptäckte."

Maria Bergström

"När min son var två och ett halvt år var vi till Ähtäri djurpark. Sonen stortrivdes och kärrorna man använde där var toppen."

Tommy Hernberg

"Att åka till Bergö på en dagsutflykt är super om barnen inte åkt färja tidigare. Är man på bilsemester rekommenderar jag att man på förhand spanar in roliga pausställen. Det kan till exempel vara en badstrand."

Anna Grönberg

"Att åka till Bergö på en dagsutflykt är super om barnen inte åkt färja tidigare."

Anna Grönberg

"Åbo. Då är det nära till Kuppisparken och Nådendal. Planera in långa pauser under bilresan och välj pausställen där barnen får leka av sig ordentligt."

Ulrika Träskbäck

"Ha kul på båten över till Umeå. Upptäck Curiosum, Leos Lekland, IKSU sports klätterväggar eller andra sporter."

"Höga kusten."

"Koli nationalpark."

"Planera in långa pauser under bilresan och välj pausställen där barnen får leka av sig ordentligt."

Ulrika Träskbäck

Utöver tipsen ovan var det många som tipsade om att semestra på Åland.

Mindre lyckade exempel

Hur är de då med resorna som inte var så lyckade?

"På Arlanda lyckades barnen aktivera larmet eftersom de öppnade en dörr mot landningsbanan."

Jonathan Käld

"En resa man sent glömmer är en resa vi gjorde på sportlovet 2023. Vi reste till Spanien med fyra barn. På Arlanda lyckades barnen aktivera larmet eftersom de öppnade en dörr mot landningsbanan.

När vi landade i Malaga hade jag bokat en hyrbil, men mitt körkort hade gått sönder så de pengarna såg vi aldrig mer. Efter två dagar fick tre av barnen av magsjuka. Som tur var fick sambon hyra en bil så vi kunde utforska Gibraltar. Det gjorde vi den dagen när ingen spydde.

När vi åkte mot flygplatsen sade plötsligt tre av barnen på att de mår illa igen. Vi hann parkera bilen vid Malagas flygplats. Barnen steg ut ur bilen och spydde som tre fontäner.

Den fjärde började spy när vi skulle kliva ombord på planet.

Travel with kids they said, it will be fun they said."

Jonathan Käld

"Sen missade vi båten till Åbo eftersom Bruce Springsteen hade konsert i Stockholm och det var trafikkaos. Vi sov på en parkering i Stockholm."

Camilla Myntti

"Vår mindre trevliga upplevelse var när ena pojken var två och andra sex år och vi körde från Astrid Lindgrens värld.

Vårt yngsta barn började spy genast när vi startade och spydde hela vägen till Stockholm. Alla hans och mina kläder var nerspydda.

Sen missade vi båten till Åbo eftersom Bruce Springsteen hade konsert i Stockholm och det var trafikkaos. Vi sov på en parkering i Stockholm.

Den resan minns man."

Camilla Myntti

"Fyra vuxna, sju barn, en stuga i fjällen och en toalett. Norovirus. Succén var total."

"Min bror tappade bort mammas förlovnings- och vigselring."

Fler tips och mindre lyckade resor kan ni höra här: