Många som har varit till Smedsby UF de senaste fyrtio åren har träffat den glada och skojfriska Mikael Gädda. År 1984 frågade sekreteraren i Smedsby ungdomsförening om han ville sitta med i styrelsen.

– Då gick jag in genom dörren med några kompisar och jag har ännu inte gått ut, säger Mikael och skrattar.

Sedan 1984 har han gjort allt mellan himmel och jord. För tillfället är han kassör.

– Jag har bland annat varit ordförande, stått på scenen i Smedsby UF:s teater och deltagit i otaliga talkon. Det har blivit så många talkotimmar att jag har slutat räkna.

Han fortsätter för att det är roligt.

– Det är kul så in i Norden, annars skulle jag inte vara kvar. Det ger mycket mer än vad det tar.

Den här tavlan från Pampas nationaldag 1999 hänger i Smedsby UF.

Pampas nationaldag

En av årets höjdpunkter är Pampassillisen. Men till en början var det inte sillfrukosten som arrangerades i Smedsby UF.

– Första gången styrelsen samarbetade med Pampasmaffian var 1997. Då ordnade de kvällsfesten i lokalen. Nästan varje år sedan dess har antingen kvällsfesten eller sillisen varit i Smedsby UF.

Mikael tror att studerande och Pampasmaffian återvänder år efter år på grund av den goda stämningen.

– Pampasmaffian har alltid haft bra program här. Artisterna har varit lämpliga för ändamålet. Jag kommer ihåg Arne Alligator och Lasse Eriksson. Det har varit skämtsamt och trevligt.

En studerande hade satt sig på en trasig glasflaska och blödde där bak. Vi fick in honom i en bil och sa att han måste stå på alla fyra så det inte skulle komma blod överallt.

Eftersom Pampas hyllar Österbotten ville Smedsby UF:s styrelse haka på temat den första kvällsfesten.

– Vi ville att det skulle likna bondesamhället så vi hade dragit in en massa höbalar. På den tiden rökte man inomhus och jag svettades en hel del när jag insåg hur lätt höet kan börja brinna. Efter det struntade vi i höbalarna.

Det har inte varit många incidenter under festerna. Men 1997 var olyckan framme.

– En studerande hade satt sig på en trasig glasflaska och blödde där bak. Vi fick in honom i en bil och sa att han måste stå på alla fyra så det inte skulle komma blod överallt. Vi förde honom till akutmottagningen vid Dammbrunnen. När vi kom in frågade sjukskötaren om han också hade varit på Pampas. Han var tydligen inte den första som sökte vård den kvällen.

Mikael lämnade killen på akutmottagningen. Lite överraskad blev han när killen stod och dansade i Smedsby UF efteråt.

– Han stannade inte länge på akutmottagningen. Men huvudsaken är ju att storyn slutade bra.

Inspirerat av Oliver's Inn

Mikael har haft många arbetsuppgifter på kvällsfesterna och sillisarna. Han har bland annat skött om musiken.

– Vi har en pub på övervåningen och jag agerade dj 1998 och 1999. Jag fick order om att spela samma musik som de spelar på Oliver's Inn. Det var roligt, och jag hade en sådan deal att när jag lade upp handen kom någon med en öl till mig.

Två som arbetade på Oliver's Inn serverade i baren. Det gick åt stora mängder öl och styrelsen för Smedsby UF konstaterade att personalen på Oliver's Inn är snabbare.

– Jag blir irriterad på kassaapparater och bankförbindelser som inte fungerar. Det skulle ha blivit dyrt att köpa nya maskiner hela tiden. Utöver musiken och personalen hade vi ungefär samma inredning som på Oliver’s Inn. Vi hade ett mini-Ollis på Smedsby UF.

I det här båset var Mikael Gädda dj 1998 och 1999 på Pampas nationaldag.

När det går åt mycket i dryckesväg ska förhandsbeställningar göras med omsorg. Ett år var det nära att kunderna bara fick lättöl.

– Det var första året man kunde beställa alkohol på internet av leverantören. Jag kryssade i det vi behövde och var nöjd. När varorna levererades märkte jag att allt jag beställt var lättöl. Då fick jag panik. Jag åkte i väg till butiken och köpte allt vi behövde. Nu har jag lärt mig hur jag beställer på datorn.

Nästan ingenting har gått sönder.

– 1999 gick höljet till en lampknapp sönder. Det är det enda som varit trasigt efter att studerande varit här. De som säger att studerande slår sönder saker har fel. Jag lyfter på hatten för dem.

Mikael tycker om att arbeta med studerande.

– Man ser att de har genuint roligt när de är här, och det är en otrolig feststämning. Det gör att man själv taggar till. Detsamma gäller när man står på scenen. Är det en bra publik och man får gensvar mår man bättre på scenen. Om folk klagar blir man passiv.

Mikael tycker så mycket om det han gör på Smedsby UF att han inte lämnar i första taget.

– Jag kommer att hålla på med det här när jag är 75. Men då tar det lite längre tid att få en öl av mig.

Artikeln har publicerats i Studiestödet. Studiestödet är en tidning som delas ut till studerande i Vasa och som ges ut av HSS Media.