VPS ställer upp på samma sätt som i måndags mot PS Kemi i eftermiddagens match. Bägge jamaicanerna återfinns på bänken, liksom högerbacken Veli Lampi, och mittbacken Timi Lahti finns inte alls med i matchtruppen. 

VPS startelva (4–1–4–1): Jevgenij Kobozev – Jesper Engström, Mikko Viitikko, Ville Koskimaa, Nikko Boxall – Aatu Laatikainen – Pyry Soiri, Juho Lähde, Sebastian Strandvall, Joonas Vahtera – Jerry Voutilainen.

På bänken: Juuso Kevari (mv), Veli Lampi, Jonas Levänen, Kevin Peth, Loorents Hertsi, Steven Morrissey, Andre Clennon. 

Avspark klockan 15 i Sandviken.


VPS inledde säsongen den 8 april med en 3–1-förlust mot HJK i Helsingfors.

31 matcher senare är saldot 15 segrar, 8 oavgjorda och 9 förluster och en seger i eftermiddagens hemmamatch mot FC Lahti innebär Europaspel i Sandviken nästa sommar.

Ligafyran VPS har även en minimal chans att knipa bronspengen av SJK. Men det kräver att SJK förlorar med minst två mål mot ligatvåan HJK i Helsingfors samtidigt som VPS vinner med minst lika mycket mot FC Lahti.

Blir det förlust för VPS kan femman Ilves snuva VPS på Europamatcherna. Ilves möter serieledande IFK Mariehamn på Åland.

VPS tränare Petri Vuorinen säger att han inte kommer att följa med hur det går på de andra orterna – inte personligen i alla fall.

– "Takku" (lagledaren Jouko Jokinen) kommer säkert att sitta med telefonen i handen och han berättar nog för mig om det händer något. Och skulle vi hamna i en situation där läget på andra orter innebär att vi behöver ändra på något så tror jag att det vi gör det snabbt, säger Vuorinen.

– Men i första hand är det så att en seger räcker för oss i vilket fall som helst. Det är det vi fokuserar på.

FC Lahti ligger åttonde i tabellen och har inget att spela för.

– Därför är det svårt att förutse hur de kommer att spela. Och därför lägger vi ingen energi på det. I de senaste matcherna har vi visat att vi klarar av att forma vårt spel enligt vad som krävs, säger Vuorinen.

Han sticker inte under stol med att den sista matchen under hans första hela säsong som boss betyder nerv.
– Det är en jätteviktig match, även för mig personligen. Den här matchen konkretiserar allt som vi jobbat med under säsongen. Vi måste klara av att vinna.

Inför matchen har många av spelarna lidit av skavanker. Att de senaste matcherna spelats på bortaplan i Vanda och i Rovaniemi påverkar också.
– Resandet har påverkat rytmen för oss, men i och med att den senaste matchen var i måndags ska det inte påverka sista matchen, säger Vuorinen.

Mittfältaren Sebastian Strandvall intygar att det inte varit några problem med uppladdningen.

– Personligen har jag lätt för att fokusera, det är kanske något som kommer när man blir mer erfaren. Vi måste inse att vi är i en jäkligt mycket roligare position än Lahti som inte har något att spela för, säger Strandvall.

Att gilla läget är A och O.

– Det här är vår sista match och för egen del strävar jag efter att njuta av den, för det är länge till nästa match. Det ska synas att vi njuter av att spela. Vi har haft en helt okej och nu ska vi avsluta starkt.

Strandvall fick en smäll i andra halvlek mot PS Kemi i måndags och klev av.

– Det var en hård smäll, inget desto mer med det. Jag är i skick, säger han.