Baserat på försäljningen har alkoholkonsumtionen minskat mest i Danmark och Finland. Men dessa länder hör ändå till de som konsumerar mest i Norden. 2014 konsumerade man i Danmark i genomsnitt 9,5 liter ren alkohol per capita från åldern 15 och uppåt. I Finland var motsvarande siffra 8,8 liter. Tredjeplatsen togs av Grönland på 8,6 liter.

Sedan 2010 har konsumtionen minskat i de Nordiska länderna med totalt nio procent. I Finland har också konsumtionen minskat med nio procent sen 2010.

THL uppger att länder med den högsta alkoholkonsumtionen också har flest alkoholrelaterade sjukhusfall. Enligt THL orsakar alkohol flest dödsfall i Grönland, Färöarna och Finland.

I Finland uppges 17 procent av männen röka dagligen och 14 procent av kvinnorna. Sex procent av finländska män snusar, jämfört med 20 procent av Sveriges män. För de finländska kvinnornas del ligger antalet snusare under en procent.

Cancerdödligheten hos männen är lägst i Finland och Sverige bland de Nordiska länderna. För kvinnorna är motsvarande statistik lägst i Finland och Färöarna. Finland intar en andra plats bland de Nordiska länderna bland hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar.