Toppstriden anses stå mellan just Perez och Ellison, men ingen av dem har säkrat de 224 röster som krävs. I en debatt kvällen före mötet lovade de båda – liksom de övriga sju kandidaterna – att enat bekämpa president Donald Trumps Vita hus.

"Datavirus"

– Donald Trump har redan agerat på ett sätt som ställer legitima frågor om riksrätt, dundrade Ellison enligt nyhetskanalen CNN och hänvisade till en skrivning i USA:s grundlag som förbjuder att en president tar emot betalning från främmande makt.

Detta sker varje gång en utländsk ledare bor på ett Trumphotell, anser Ellison och lade till att en stämningsansökan redan lämnats in gentemot presidenten.

– Jag anser att en utredning måste ske, inte bara gentemot Donald Trump utan för att skydda vår konstitution och presidentämbetet så att ingen skor sig på det.

En annan kandidat, Indianaborgmästaren Pete Buttigieg, beskrev Trump som ett datavirus i det politiska systemet.

Perez var lite mer återhållsam i sina kommentarer. Han har redan säkrat stöd från Demokraternas kvinnoutskott samt partiets organisationer för spansktalande så kallade hispanics, asiater och landsbygdsbefolkning. Men Ellison har den förra presidentkandidaten Bernie Sanders på sin sida.

Framtida strategier

Både Ellison och Perez representerar det minoritetsperspektiv som partiet anser är viktigt: Minnesotafödde Ellison genom att vara muslim (han föddes som katolik men konverterade som 19-åring), och Perez genom att vara spansktalande (hans föräldrar invandrade från Dominikanska republiken).

Båda säger sig dessutom ha välbehövliga visioner för Demokraterna, som led svidande nederlag i höstens president-, kongress- och guvernörsval. Nästa ledare lär få mycket att säga till om när det gäller framtida strategier, som hur partiet ska tackla Republikanerna och locka tillbaka de vita arbetarväljare som tilltalades av Trumps budskap.

Trump har uppmärksammat partiledarvalet genom att på Twitter skriva att Ellison var den som tidigt förutsåg Trumps seger.