Italien producerar mest ljusförorening av alla G20-länder, uppger det italienska institutet för ljusföroreningar, vetenskap och teknologi ISTIL i sin kartläggning från i fjol. Åtta av tio italienare kan inte längre se Vintergatan och fotografier från rymden visar att framför allt Poslätten är ett enda stort ljushav under nätterna.

– Italienare gillar ljus mer än invånarna i de nordligare länderna. Exempelvis Tyskland och Storbritannien använder betydligt mindre belysning än vi, säger Fabio Falchi som är forskare på ISTIL och verksamhetsledaren på föreningen Cielobuio (ungefär den mörka himmelen).

Enligt Falchi är det oklart om orsaken till det överflödiga belysandet är krav från beslutsfattarna eller invånarna. Oberoende är det en ond cirkel. Då alla gator är starkt belysta kan någon gatsnutt förefalla att ha mindre belysning. Situationen löses genom att öka på belysningen i det mörkare området.

– Belysningen är ett av de mest synliga och lättaste sätten för politiker att bevisa att de verkligen har åstadkommit något, säger Falchi.

Att öka på belysningen uppfattas ofta medföra större trygghet även om Falchi uppger att det inte nödvändigtvis finns några forskningsresultat som stöder argumentet. Brottsligheten skulle minska genom att införa mer övervakning, anser Falchi.

Inga stjärnor på himlen

Italien saknar lagstiftning som reglerar offentlig belysning. Den lokala regleringen varierar och det är inte sagt att man följer den.

– 15 lux räcker till för att belysa en parkeringsplats, men i stället kan belysningen vara 60 lux, säger Falchi.

Astronomen Gianluca Masi jobbar på planetariet i Rom. Han uppger att många unga växer upp under en himmel som saknar stjärnor.

– Om jag föddes nu skulle jag kanske välja ett annat yrke, säger Masi.

Föroreningar blir dyrt

Att slösa på belysning kostar Italien hundratals miljoner euro. Undersökningsresultat tyder också på negativa effekter på hälsan.

Så småningom har Italien vaknat upp och insett problemet.

Falchi uppger att mätningar på Poslätten visar att trots att mängden lampor fördubblats under de senaste 20 åren har föroreningarna inte ökat tack vare ny reglering och rätt sorts belysning.