HSS Media har undertecknat ett samarbetsavtal med Företagsbyn.

Redan tidigare har företaget hjälpt till att finansiera lärandehelheten, där sjätte- och niondeklassare får testa på att vara vuxna en dag. Nu ställer däremot HSS Media upp som ett faktiskt företag barnen som deltar i kursdagen får "arbeta" på.

Men vänta lite. Vad är Företagsbyn för något?

– Det är en skolningsdag där barnen får testa på hur det är att vara vuxna. Samtidigt lär de sig om ekonomin, näringslivet och arbetet. Det börjar med en förberedande undervisning på tio lektioner och sedan får de under en dag komma till Företagsbyn som vi byggt upp, säger Karoliina Karjala, regionchef på Företagsbyn i Vasa.

Programmet grundades 2009. Lärandemiljöer, som faktiskt är små byar med olika företag, caféer och affärer, finns i stora delar av Finland. 2013 kom den till Vasa.

På tisdagen ordnades den första kursdagen för svenskspråkiga sjätteklassare i Vasa. Kring 70 elever deltog. Kursdagarna fortsätter hela våren och totalt 1200 elever från hela regionen kommer delta.

Innan barnen kommer till företagsbyn får de alltså välja jobb. Förutom "Vasabladet" kan barnen också arbeta på bland annat "Atria", på banker och i affärer.

– De har fyra arbetsskiften under en dag och två fritidsskiften. De får "lön" från sitt arbete som de kan använda under fritidsskiftena genom att betala skatt, handla eller köpa lunch, säger Karjala.

Fem barn får alltså arbeta på "Vasabladet". De gör en tidning under dagens lopp - en tidning som de sedan får printa ut så att hela skolan får läsa.

– Barnen säger ofta att de gärna vill arbeta som journalister som vuxna, men de frågar mig alltid "har journalister faktiskt alltid så här bråttom", säger Karjala.

Mika Mäkisalo, direktör för företagsmarknad på HSS Media, är glad åt att HSS Media kan delta på detta vis.

– Vi är ett företag med ett starkt samhällsengagemang. Därför känns det fint att vara med, säger han.

Den 11 maj hålls årets sista svenskspråkiga kursdag i Vasa.