Kommuner och andra undervisningsanordnare får ansöka om att delta i experimentet hos Utbildningsstyrelsen som redan i år beslutar om vilka kommuner som får delta. 2 200 elever kan få möjlighet att välja ett annat språk i stället för den obligatoriska svenskan eller finskan.

Enligt Statistikcentralen föddes det 58 840 barn år 2006. De börjar i årskurs sex hösten 2018. Det innebär att experimentet gäller högst 3,7 procent av åldersgruppen.

De kommuner som får delta i experimentet ska ha förutsättningar att genomföra försöket utan att äventyra elevernas rättigheter. Utbildningsstyrelsen ska välja deltagarkommunerna så att de är så representativa som möjligt med tanke på regionerna och språkgrupperna.

Frivilligt för eleverna

Det är frivilligt för eleverna att delta i experimentet. Om en enda elev i en skola som deltar i experimentet vill läsa det andra inhemska språket måste undervisningen ordnas. Det innebär att kommunerna och skolorna inte befrias från svenskundervisningen.

De som väljer ett annat språk än svenskan kan befrias från språket också i gymnasiet eller yrkesskolan. Men gymnasierna och yrkesskolorna har ingen skyldighet att ordna nybörjarundervisning för de elever som valt att läsa något annat språk.

Däremot om eleven vill avlägga tjänstemannasvenskan eller -finskan i högskolan ska högskolorna ordna kompletterande svensk- eller finskundervisning. Man kan också bli befriad från svenskan i högskolor.

I försöket ska konsekvenserna för inlärningsresultaten, språkvalen och -utbudet följas upp och därtill uppföljs konsekvenserna för elevernas studier efter den grundläggande utbildningen.