Den som väntade sig några stora visioner efter första dagen av regeringens halvtidsförhandlingar väntade förgäves, säger Viktor Kock, ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater (FSD).

- Däremot visade dagen att regeringen är pantfångar i Sannfinländarnas ordförandekamp, säger Kock i ett pressmeddelande.

Sampo Terho väljer att gå ut med nyheten om att experimenten med en slopad skolsvenska går framåt och göra det till dagens nyhet. Samtidigt presenterar regeringen yrkesskolreformen, men den verkar Sannfinländarna inte alls bry sig om, säger Kock.

- De var enligt uppgifter beredda att stoppa yrkesskolreformen ifall experimenten med skolsvenskan inte skulle gå framåt.

Sannfinländarna sätter fokus på att 3,5 procent av eleverna i en årskull möjligen kommer att få välja huruvida de studerar svenska eller inte. Ifall experimentet genomförs kan man hoppas att barnens föräldrar inser vikten av svenskakunskaper, säger Kock.

-Yrkesskolreformen och de konsekvenser den kan få diskuteras nästan inte alls. Begreppet reform verkar för regeringen liksom tidigare vara synonymt med nedskärningar.

Det finns ändå bra saker i reformen, som att utbildningen ska anpassas till individen och att man kan få erkännande för kunnande som har skaffats tidigare. Att man kan söka till yrkesutbildning året runt är också en bra sak, säger Viktor Kock.

-Det som oroar mest är att man tycks vilja frångå tanken på yrkesskolan som en plats där man får en bra grund till en yrkesbransch. Inlärning i arbetet kan vara bra men basen blir lätt smal.

Enligt Kock kommer också kvaliteten på inlärningen att variera, beroende på arbetsgivaren.

- Nedskärningar som gjorts i yrkesutbildningen de senaste åren har gjort att närundervisningen redan är på en skrämmande låg nivå i yrkesskolorna. Även om man vill bevara möjligheten att gå vidare till yrkeshögskola från yrkesutbildningen blir det allt svårare för elever att ta det steget då närundervisningen minskar.