Presidentvalskampanjen har av någon anledning blivit den stora samhällspolitiska debatten och därför kan inget parti ställa sig utanför valet, säger Torvalds. Valet kommer också att handla om Europas framtid. Enligt Torvalds är många – med fog – oroade för vad som kommer att hända i Europa under de följande fem åren i korsdraget av den försvagade ekonomin i Ryssland och den oberäkneliga president Donald Trump i USA.
– Efter morgondagens franska val kommer vi med högsta sannolikhet ha en ny situation i det europeiska samarbetet. Jag väntar mig att vi ska återgå till den europeiska uppbyggnad som kännetecknade Helmut Schmidt och Valéry Giscard d’Estaing, säger Torvalds.
Vill ge perspektiv
Torvalds har varit utrikeskorrespondent i både Moskva och Washington, och nu har han suttit Europaparlamentet i fem år.
– Jag väntar med spänning på vilken presidentkandidat som har mera erfarenhet av det internationella livet, av Ryssland, av Förenta staterna och av Bryssel än jag.
Torvalds säger ändå att han inte är ute för att peka till andra utan för att visa på ett perspektiv.
– Då mitt perspektiv är bättre än de andras så vad kan jag åt det. Jag vill inte ge mig in i en presidentvalskampanj som jag för mot de andra utan för Finland.
Han säger att Ryssland i likhet med ett kolonialland säljer råvaror samtidigt som världen blir allt mer teknologisk vilket leder till att landet får en allt sämre utdelning för sina exportvaror.
– Den ekonomiska bufferten som Ryssland hade bränns upp nu för att hålla Putin flytande, någonstans vid horisonten har vi en ny rysk kris.
I USA är skillnaderna mellan olika områden väldigt stora vilket landet är dåligt på att klara av. När nu Trump river upp Obamacare kommer många att hamna utanför sjukförsäkringssystemet vilket ytterligare ökar skillnaderna. Om och när det händer något i USA kan det ha återverkningar på den europeiska säkerhetspolitiken, säger Torvalds.
– Varför talar Trump om att Nato är en gammalmodig organisation? Varför talar han om att Tyskland är skyldigt dem pengar som de inte är skyldiga dem? Om den här retoriken går vidare händer det någonting i den säkerhetspolitiska lösning som Europa gick inför efter andra världskriget.
Bakgrunden kommer upp
Torvalds säger att det inte var helt enkelt att ge sig in i presidentspelet eftersom valkampanjen innebär genomlysningar. Det finns knappast någon sten i hans bakgrund som inte kommer att vändas på i kampanjen, säger han med syftning på sin aktivitet i Finlands kommunistiska parti på 1960 och 1970-talen.
Han tar ändå det hela med lugn.
– Det stör mig inte för jag har diskuterat det här så många gånger tidigare. Jag går inte omkring med en dold agenda. Jag vet att det kommer, det kommer säkert också att komma i former som är tillvridna. Det är bara en del av verkligheten.
Tar inte ställning till EU-valet
År 2019 är det Europaparlamentsval, men Torvalds vill inte yttra sig om sina planer före presidentvalet i början av nästa år. Men det är fortfarande oklart hur mandaten kommer att fördelas mellan EU-länderna då, påpekar han. De brittiska mandaten kommer inte att finnas till förfogande eftersom alla brexitproblem inte kommer att vara lösta när mandaten slås fast. Finland kan komma att förlora ett av sina tretton mandat och då kan det bli besvärligt för SFP att bevara sitt mandat, säger Torvalds.
Nils Torvalds
- Nils Torvalds
- Född: den 7. 8.1945
- Familj: Fru Sinikka. Fem barn.
- Bor: I Helsingfors och Bryssel och på sommaren i Åbolands skärgård.
- Yrkeskarriär: Gjorde en lång karriär som journalist, huvudsakligen på Yle. Han var Yles korrespondent i Moskva 1995–1999 och i Washington 2000–2004.
- I politiken: Gick med i Finlands kommunistiska parti 1962 och hörde till partiet i flera årtionden. Gick med i SFP 2006 och valdes till vice ordförande 2007, men lämnade posten 2011 när han blev osams med dåvarande partiledaren Stefan Wallin.
- I Europaparlamentet: Fick 14 044 röster i Europavalet 2009 och kom på reservplats. Han blev Europaparlamentariker när Carl Haglund valdes till SFP:s partiledare 2012. I Europavalet 2014 blev han invald med 29 355 röster.