Mot varandra står Emmanuel Macron, 39, och Marine Le Pen, 48.

Om Macron blir vald blir han den yngsta presidenten någonsin i Frankrike. Han är tidigare investeringsbankir som aldrig hittills kandiderat i ett val. President Francois Hollande gjorde Macron till ekonomiminister 2014. I augusti 2016 hoppade Macron av och fokuserade på att leda sin egen mitten/vänsterliberala rörelse En marche (ungefär Framåt).

Juristen Marine Le Pen är dotter till skandalomsusade Jean-Marie Le Pen, grundare till Nationella Fronten. Marine Le Pen tog över ledarskapet i partiet av sin far 2011 och rökte honom ut ur partiet fyra år senare.

De senaste opinionsmätningarna ger Macron en ledning på över 20 procentenheter före Le Pen. Efter presidentvalet i USA och brexit-omröstningen i Storbritannien aktar sig många ändå för att dra för tidiga slutsatser.

EU, frihandel och arbetslöshet

Ekonomi är ett område där skillnaderna är stora mellan nationalistiska och invandringsfientliga Marine Le Pen och mitten/vänsterliberale Emmanuel Macron.

Carina Gunnarson, Frankrikeexpert och docent i statskunskap vid Uppsala universitet, lyfter fram landets vara eller inte vara i eurosamarbetet och EU, frihandel och tullar, globalisering samt arbetslöshet och arbetsrätt som exempel på områden där deras politik skiljer sig kraftigt åt. Le Pen har anklagat Macron för att se Frankrike som en marknad där "allt är till salu".

Gunnarsson framhåller att det finns en misstro bland många väljare vad gäller Emmanuel Macrons förslag om en mer flexibel arbetsmarknad och förhandlingar om villkor för anställda på företagsnivå i stället för hela branscher.

Samtidigt finns en stor skepsis mot Marine Le Pens förslag att lämna eurosamarbetet. Det är ett förslag som hon modifierat den senaste veckan i samband med att hon inlett en allians med en av de utslagna kandidaterna i första omgången. Euron och en återinförd franc skulle finnas parallellt, säger Le Pen nu.

– Jag tycker att hon har svävat på målet där om hur det skulle fungera, säger Gunnarson.

Vädret kan avgöra

I Frankrike väntar man nu med spänning på hur stort valdeltagandet blir, eftersom ett lågt valdeltagande bedöms gynna Le Pen. Många tvekar om de ska rösta eller inte. I slutändan kan det vara väldigt små saker som avgör om de stannar hemma, till exempel vädret.

Klockan 21 finsk tid är det färdigröstat och de första vallokalsenkäterna offentliggörs. Vem som blir Frankrikes nästa president, vare sig det är Macron eller Le Pen, torde klarna under kvällens lopp, även om de slutgiltiga siffrorna säkert låter vänta på sig.