Enligt förbundet borde priset på inhemska produkter stiga då efterfrågan är större än utbudet.
– Enligt logiken om utbud och efterfrågan borde vi med både brist på kalvar och smågrisar ha utrymme för högre priser på våra husdjursprodukter. Marknadsmekanismerna måste fungera även inom livsmedelssektorn, säger Jonny Kronqvist, ordförande för ÖSP:s köttutskott i ett pressmeddelande.
En liten prishöjning på inhemskt kött skulle enligt Kronqvist ha en stor betydelse för de finländska köttproducenterna.
– Det är inte mycket som behövs, några tiotals cent per kilo kött gör redan stor skillnad på gårdsnivå, förutsatt att det hamnar i producentens ficka och inte i handelns marginaler. Har vi verksamhetsförutsättningar kan vi också i framtiden fortsätta att producera kvalitativa och rena produkter för konsumenten, säger Kronqvist.
ÖSP:s köttskott lyfter fram det märkliga i att priset på kött i Finland är klart lägre än i övriga.
– Den finländska höga djurvälfärden, låga användningen av antibiotika och höga livsmedelssäkerheten borde även ge producenterna ett mervärde.
Produktionen av mat skapar många arbetstillfällen och det ger en effekt i hela samhället att handla inhemsk mat menar Kronqvist.
– Lägger du en inhemsk biff på grillen i sommar stöder du inte bara producenten utan du bidrar också till ett mera hållbart samhälle.
Lokalt
8.5.2017
ÖSP: Liten prishöjning på kött skulle ha stor betydelse
Priserna på inhemskt kött är klart lägre än i övriga länder, ändå får inte de finländska köttproducenterna det mervärde de förtjänar, enligt Österbottens svenska producentförbund ÖSP.