– Jag ser att han är en förenande kraft som medvetet är på väg framåt. Den här sortens ledarskap har Europa saknat, sade Schauman på måndagsmorgonen efter valet.

Frankrikes framtid i euroområdet ser nu säkrad ut, efter marknadsosäkerheten som euroskeptiska motkandidaten Marine Le Pen gett upphov till. Jämfört med reaktionerna efter det franska presidentvalets första omgång reagerade marknaden dock lugnare.

Macrons seger räckte inte för att lyfta börskurserna i Europa. Helsingforsbörsen steg med 0,27 procent då handeln öppnade, men började sedan snabbt sjunka. Också i Frankrike och Tyskland steg börskurserna en aning vid öppningen, men strax därefter syntes redan en liten nedgång i Frankfurt och Paris. I London hölls kurserna kring nollstrecket.

På morgonen bedömde Schauman att börskurserna bara kommer att få ett litet lyft av Macron.

– Valresultatet var ingen besvikelse för marknaden och marginalen var överraskande stor.

Eurons kurs fick ett litet lyft under själva valkvällen. Euron var en stund värd 1,1023 dollar, den högsta kursen sedan november.

I Japan var kurserna ett par procent på plus då Tokyobörsen stängde, men enligt AFP:s analytiker fick kursen hjälp av USA där man rapporterat om bättre sysselsättning än väntat.

Går reformerna igenom?

Nu börjar marknaderna så småningom spekulera kring hur Emmanuel Macron kommer att lyckas med att driva igenom de ekonomiska reformer han lovat. I juni går Frankrike till parlamentsval.

– Risken är att han inte lyckas driva igenom så mycket och i så fall är konsekvenserna för den franska ekonomin negativa, säger Schauman.

Macron har bland annat utlovat ökad flexibilitet på arbetsmarknaden, fler lokala avtal samt en ändring av systemet med arbetslöshetsersättning. Om han lyckas borde reformerna ge den franska ekonomin och investeringarna ett lyft.

– Det kan också påverka den finska utrikeshandeln. Frankrike är en viktig handelspartner.

Men främst påverkas vi via eurosamarbetet och EU i och med att Macron är så EU-positiv.