Finland framstår fortfarande som en pragmatisk och samvetsgrann medlem som sällan ställer sig på tvären.
I en bok som Utrikesministeriet ger ut senare i veckan tar politikforskare och experter ställning till hur den finländska EU-politiken utvecklats under medlemskapets lopp. Enligt boken präglas vårt medlemskap främst av kontinuitet.
– Finland har bara i vissa enskilda frågor ställt sig på tvären, även om det i sig varit viktiga frågor, säger bokens redaktör Tapio Raunio, professor i statslära vid Tammerfors universitet.
Han får medhåll av Finlands före detta EU-ambassadör Jan Store, som tidigare uttryckt oro över allt hårdare uttalanden av Finland vid EU-borden.
– Finlands linje är i huvudsak konstruktiv. För det mesta försöker Finland bidra till lösningar och söker hellre lösningar än problem.
Frågan om en ny blåvit EU-politik blev aktuell 2011 då Finland som enda land krävde lånegarantier av Grekland. Bakgrunden till kravet var Sannfinländarnas valseger.
Enligt boken var Sannfinländarnas valseger något av en vattendelare eftersom regeringens förhandlingsrum blev snävare. Å andra sidan kan Sannfinländarna faktiskt ha bidragit till en mångsidigare EU-debatt i Finland. Raunio säger att det hört till vår kultur att fatta besluten bakom stängda dörrar och utan insyn.
– EU-debatten var icke-existerande alltför länge.
I början av medlemskapet rådde en stark enighet om att lilla Finland ska vara aktivt och söka sig in mot EU:s kärna. Linjen leddes av långvariga statsministern Paavo Lipponen (SDP) men det fanns egentligen inget parti som var annan åsikt.
Det är först i och med Sannfinländarna som frågan om hur långt integrationen ska gå kom upp till diskussion. Sedan dess har EU-debatten varit mer aktiv både i riksdagen och på annat håll.
Enligt Raunio är debatten å andra sidan begränsad eftersom den främst kretsar kring den gemensamma valutan och invandring.
Utrikes
9.5.2017
Finland fortfarande skötsam EU-medlem
Armbrytningen om krispaketen till Grekland och flyktingkrisen har inte inneburit någon märkbar ändring i Finlands EU-politik.