Enligt polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen fick polisen in över 20 000 anmälningar om cykelstölder i fjol. I år har redan över 3 500 cyklar anmälts stulna.

Polisen vill påminna om ett par saker: lås din cykel ordentligt, spara exakta uppgifter om din cykel så att du kan få tillbaka den om den blir stulen och köp inte en stulen cykel.

– Ett ordentligt lås hindrar eller försvårar åtminstone en stöld. Därför lönar det sig att satsa på ett bra lås. Tester har visat att det säkraste låset är ett U-format bygellås som placeras runt ramen, varefter cykeln låses fast i ett cykelställ eller något annat fast föremål, säger Aho.

Aho understryker också att det inte är en bra idé att förvara cykeln hemma på gården, utan förvara den i stället i källaren eller cykelförrådet.

Det lönar sig att ha ett foto på cykeln och alla eventuella identifikationsuppgifter sparade ifall att din cykel blir stulen.

– Spara uppgifter om märkning, tillverkningsnummer och andra kännetecknande uppgifter. Uppgifterna hjälper polisen att utreda stölder och cykeln kan återlämnas till ägaren, säger Aho.

Enligt Aho ska man vara uppmärksam om man till exempel köper en cykel via en annons på nätet. Det kan vara en stulen cykel som är till salu.

– Ta reda på vad du köper och av vem. Gör upp ett köpebrev som innehåller uppgifter om säljaren det vill säga kontrollera säljarens identitet till exempel med ett identitetskort med bild. Kontrollera tillverkningsnumret och anteckna det i köpebrevet liksom priset.

Du kan alltid fråga varför personen säljer cykeln.

– Om det är en ny cykel borde säljaren ha något slags kvitto på köpet och garantipapper för cykeln. Om du inte får den information du ber om borde varningsklockor börja ringa – köp inte cykeln, säger Aho.