Alla orosmoment, farhågor och problem som påpekats i de 600 utlåtanden som getts om lagutkastet finns kvar, säger hon.

– Lagen kommer inte att främja vårdreformens ursprungliga mål: att minska hälsoklyftorna, öka den regionala jämlikheten och göra vården mer kostnadseffektiv. Regeringen har inte justerat sitt förslag på någon punkt så att det skulle ha någon betydelse.

Tvärtom kommer hälsoklyftorna och de regionala klyftorna att öka, tror Feldt-Ranta. Vårdbolagen kommer inte att ha intresse av att öppna vårdcentraler i glesbygder eller i områden med socioekonomiskt svagt underlag. År 2010 etablerades 80 procent av de nya vårdcentralerna i områden där servicen redan var bra eller mycket bra och 70 procent av dem i Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger hon.

"Öppnar för business med skattepengar"

Feldt-Ranta säger att valfrihetslagen öppnar upp för att vårdbolagen gör vinst på skattebetalarnas pengar samtidigt som den saknar en mekanism som tryggar att skatterna betalas till Finland. Just nu försöker de stora bolagen dessutom febrilt köpa upp mindre lokala och regionala aktörer.

– Regeringen kommer att skapa en helvetesmaskin. Det är ett stort hopp i det okända, någonting som man inte prövat någon annanstans i världen. Det är ett människoexperiment, säger Feldt-Ranta.

Hon betecknar det hela som ett stort systemskifte där regeringen försöker förvandla Finland från ett välfärdssamhälle till ett marknadsstyrt samhälle, och pekar på statsminister Juha Sipiläs (C) tidigare roll i näringslivet.

– Tidigare har vi utvecklat vårt system utgående från befolkningens servicebehov. Det som nu styr regeringens agerande är att man vill främja privata aktörers möjligheter att göra business med skattepengar. Finland kommer att vara ett mycket annorlunda land efter det här.

"Demokratiska aspekten horribel"

Hon säger att det svenska systemet är en söndagsskola jämfört med regeringens förslag. I Sverige har landstingen dessutom makt, något som landskapen i Finland kommer av vara berövade på. Hon kallar den demokratiska aspekten horribel.

– Man tar makten ur händerna på människorna. Nu får de lokala grundtrygghetsnämnderna respons om hälsocentralen inte fungerar och har intresse att rätta till det. I framtiden har Raseborg och raseborgarna inget att säga till om. Landskapsfullmäktige med eventuellt en raseborgare med 98 andra nylänningar och helsingforsare berörs inte av hur hälsocentralen i Ekenäs fungerar.