Tidigare studier har visat att mobbning kan ha långtgående konsekvenser för den mentala hälsan, framför allt för de som utsätts.
I ett försök att ta reda på om även den fysiska hälsan står på spel utgick forskare vid University of Pittsburgh i USA från en studie som genomfördes 1987–1988 där 500 pojkar i 10–12 årsåldern ingick.
Forskarna lyckades spåra 300 av deltagarna som fyllde i ett frågeformulär som kartlägger olika riskfaktorer. 260 av de nu vuxna männen lämnade dessutom blodprover.
Det fanns inget samband mellan tidigare mobbning och riskmarkörer som inflammation eller metabolt syndrom. Däremot hade de betydligt fler psykosociala riskfaktorer.
Pojkar som tidigare hade mobbat var mer aggressiva, var oftare rökare och använde mer marijuana, jämfört med dem som inte hade mobbat. Offren, å sin sida, hade lägre inkomster och fler finansiella problem. De hade också upplevt fler påtagligt stressiga händelser i livet samt upplevde sig oftare orättvist behandlade, även som vuxna.
"Mobbarna var fortfarande aggressiva som vuxna och offer för mobbning upplevde fortfarande att de behandlades orättvist. Båda grupperna upplevde en stor stress i livet, även som vuxna, så mobbning får långtgående konsekvenser", säger Karen Matthews, en av forskarna bakom studien som presenteras i Psychological Science, i ett pressmeddelande.
Inrikes
10.5.2017
Ohälsa både bland mobbare och offer som vuxna
Mobbning i barndomen ökar risken för fysisk ohälsa långt senare i livet. Både mobbarna och deras offer riskerar att drabbas, visar forskning.