De två länderna har ilsket protesterat mot det gemensamma beslutet i september 2015 om att omfördela totalt 160 000 asylsökande som kommit till Italien och Grekland under flyktingkrisens mest intensiva läge.
Ungern och Slovakien röstade nej – tillsammans med Tjeckien och Rumänien – men fick då vika sig för majoriteten. Nu hoppas länderna i stället få rätt hos EU-domstolen i Luxemburg.
I sina inlagor till onsdagens domstolsbehandling hänvisar Ungern och Slovakien främst till felaktiga procedurer. Ungern tycker att den artikel i EU-fördraget som omfördelningsbeslutet baserade sig på inte kan användas för lagstiftande åtgärder, medan Slovakien anser att migrationsministrarna inte följde vad EU:s stats- och regeringschefer sagt vid sitt tidigare toppmöte.
Båda tycker dessutom att beslutet togs för fort, utan att först höra såväl nationella parlament som EU-parlamentet.
Slovakien sågar dessutom hela åtgärden som onödig.
"Det är uppenbart att beslutet varken är lämpligt eller nödvändigt för att uppnå det eftersträvade målet", heter det i inlagan till EU-parlamentet.
Något utslag i fallet väntas inte förrän tidigast i höst.
Utrikes
10.5.2017
EU:s flyktingstrid nu i domstol
Fel, fel, fel – och dessutom "varken lämpligt eller nödvändigt", säger Slovakien och Ungern vars process mot EU:s omfördelning av asylsökande nu dragit igång på allvar.