– För första gången i historien har myndighetsförhandlingarna lett till nya exportmarknader för finska ägg och äggprodukter i länder utanför EU. En del av produkterna kommer dessutom att vara ekologiska, säger sig jord- och skogsbruksminister Jari Leppä.

Projektet för att få exportera ägg och äggprodukter till Hongkong inleddes i december 2016 på begäran av finländska aktörer. Förhandlingarna har varit lyckade och från och med den 1 juni 2017 kan Finland exportera ägg till Hongkong.

– Till det positiva slutresultatet bidrog framför allt den goda djursjukdoms- och salmonellasituationen i vårt land, säger ministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.

Finland får även från och med den 15 maj exportera nötkött till Hongkong. Att exportera fjäderfäkött och griskött till landet har varit möjligt sedan år 2015.

Den exportfrämjande resan var ett led i regeringens spetsprojekt som ska främja den finska livsmedelsexporten till marknadsområden utanför EU. Spetsprojektet pågår till utgången av år 2018.