Utrikesminister Timo Soini (Sannf) berättar att USA ännu kvällen före mötet försökte få bort omnämnandet av Parisavtalet. Men de sju andra medlemsländerna stod på sig, och USA fick ge efter.

– Finland tappade inte tron i något skede, men man höll på att tappa nerverna, säger Soini om processen.

I den text som till slut godkändes konstaterar medlemsländernas ministrar att Parisavtalet har trätt i kraft och upprepar sin tidigare åsikt att det behövs internationellt samarbete för att minska både utsläppen av växthusgaser och miljöföroreningar med mera kortvariga konsekvenser.

Också FN:s principer för hållbar utveckling nämns i texten. Detta var enligt Soini viktigt speciellt för Finland och krävde långa förhandlingar med USA.

Formuleringarna i texten utgår från att klimatförändringen är ett faktum. Detta var enligt Soini inget problem för USA, trots att dess president Donald Trump har sagt att klimatförändringen är en bluff.

Trumps linje öppen

Utgångsläget var svårt på Arktiska rådets möte eftersom USA:s nya ledning ännu inte har definierat sin klimatpolitik. I valkampanjen lovade Trump att ta USA ut ur Parisavtalet.

Det var tänkt att Trumps administration skulle diskutera sin linje tidigare den här veckan, före mötet, men presidenten bestämde sig för att skjuta upp diskussionerna. Hans närmaste rådgivare är veterligen djupt oense om hur USA bör agera i förhållande till klimatavtalet.

I brist på officiell linje kunde utrikesminister Rex Tillerson i sitt öppningsanförande på Arktiska rådets möte bara konstatera att USA dryftar hur landet ska förhålla sig till klimatförändringen. Han sade att USA inte tänker fatta några förhastade beslut angående klimatet utan noga tänka igenom vad som är rätt lösning för landet.

Soini träffade Tillerson

I Alaska tog Finland över ordförandeskapet för Arktiska rådet efter USA. Rådets möten ger finländarna goda chanser att träffa bland annat amerikanska och ryska representanter.

I Fairbanks i Alaska fick Soini för första gången träffa Tillerson i lugn och ro på tu man hand. Soini berättar att de bland annat diskuterade relationerna mellan Finland och USA och de internationella kriserna i Syrien och Ukraina.

– Jag tror att våra relationer utvecklas bra. Några problem finns inte, säger Soini.

Han berättar att han också fört fram att Ilkka Kanerva skulle vara en bra kandidat till generalsekreterarposten på OSSE och att han bett USA att stöda honom.

Soini tog också upp att Finlands försvarsutgifter är 1,7 procent av bruttonationalprodukten, vilket är mer än i många Natoländer. Tillerson tyckte det var bra att Finland satsar på försvaret, sade Soini.