– Det var han som utnämnde mig till försvarsminister i slutet av Harri Holkeris regering. Han hade inga invändningar mot att jag som första kvinnan i världen blev försvarsminister. Han var min president.
Rehn uppger att hon hade ett stort förtroende för Koivistos sätt att arbeta och att samarbetet med presidenten var utmärkt.
– Vi kom ihop oss om flyktingfrågan under Balkankriget men det lugnade sig sedan.
Tänkte först, gjorde sedan
– Jag skulle säga att det här hans "fundeeraus" (funderande) är det som egentligen kännetecknade hela hans presidentskap och också andra aktiviteter – att inte genast hoppa i en galen tunna utan att tänka efter först.
– Genom väldigt svåra tider var det en stor nytta för Finland att han tänkte efter först.
Koivisto var den sista presidenten med större maktbefogenheter och det tror Rehn att är något som finländarna kommer att minnas.
– Han använde sin makt på ett klokt och intelligent sätt.
Koivistos "fundeeraus" blev ett myntat uttryck och Rehn uppger att hon under den gångna veckan faktiskt använt det i sitt tal på Kvinnobankens möte.
Svenska språkets vän
Rehn skulle gärna se att även svenskspråkiga instanser hyllar Koivisto eftersom han alltid höll på svenskan och gärna talade språket.
– Vi talade ofta svenska, men det var alltid på hans initiativ.
Rehn nämner också att hon är besviken på att president Sauli Niinistö endast talade finska i sitt minnestal tidigare på lördagen.
Födelsedagsgåva med sås på
Strax innan Koivistos 70-årsdag hade Rehn träffat på USA:s dåvarande president George H.W. Bush på en konferens i Göteborg.
– Han skrev en personlig hälsning till Koivisto på baksidan av sitt visitkort och gav mig sin kravattnål. Jag märkte att nålen hade en såsfläck och jag funderade om jag borde tvätta gåvan eller ge den med sås på.
Inrikes
13.5.2017
"Han var min president"
Veteranpolitikern Elisabeth Rehn minns president Mauno Koivisto som "sin president".