Sedan spridningen började rapporteras i fredags har antalet drabbade datorer bara fortsatt att växa, säger Rob Wainwright, chef för Europol, den europeiska polismyndigheten,
– Den globala räckvidden är utan motstycke. De senaste siffrorna är över 200 000 drabbade i minst 150 länder, säger han i brittiska ITV:s program Peston on Sunday.
– Många av dessa offer är företag, även stora sådana.
Och då handlar det troligen mest om att fler fall upptäcks, inte att datamasken faktiskt fortsätter att spridas. En anonym 22-årig IT-säkerhetsexpert säger sig ha lyckats hejda själva spridningen.
– Vi har lyckats stoppa det här, men det kommer ett nytt (angrepp) och det kommer inte vi att kunna stoppa, säger mannen, som inte vill uppge sitt namn, till BBC.
Genom att registrera en domänadress som användes lyckades han avbryta datorvirusangreppet, som beskrivs som den största utpressningsattacken hittills. Men det räcker med att de skyldiga skriver om den skadliga koden för att angreppet ska ta ny fart, varnar han.
– Det finns stora pengar i det här. Det finns ingen anledning för dem att sluta. Det krävs inte särskilt stor ansträngning för dem att ändra koden och börja om igen. Så det finns stor risk att de kommer att göra det. Kanske inte under helgen, men sannolikt på måndag morgon, säger 22-åringen, som på sin blogg Malware Tech beskriver hur han "av en händelse" lyckades stoppa virusattacken.
Europol-chefen delar rädslan.
– Jag är orolig för hur antalet kommer att fortsätta växa när folk kommer till jobbet och slår på sina maskiner på måndagsmorgonen, säger Rob Wainwright.
Det kan alltså finnas ett stort mörkertal bland system och datorer som infekterats under helgen men inte används förrän arbetsveckan börjar.
Hitta de skyldiga
En särskild grupp på Europol kommer att arbeta med utredningen av attacken, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I Frankrike och Slovenien tvingades biltillverkaren Renault att stoppa produktionen och i Storbritannien slogs IT-systemen på många sjukhus ut. Men såvitt känt finns ännu inga spår av de misstänkta förövarna.
– Regeringens främsta prioritet är att avbryta attacken, att så snart som möjligt få igång de tjänster som påverkats och att ta reda på vilka som låg bakom det här, så att de kan ställas inför rätta, säger Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd.
Utrikes
14.5.2017
Nätmask har spridit sig i över 150 länder
Jakten på de skyldiga bakom den hittills största globala utpressningsattacken har inletts. Enligt Europol omfattar IT-angreppet nu över 150 länder.