Snart inleder han sin första utlandsresa som USA:s president, då han besöker Mellanöstern och Europa.

Veteranforskaren Robert Nurick vid Atlantic Council säger att ju mer man följer med Trumps uttalanden och förehavanden, desto uppenbarare blir det att han inte bryr sig så mycket om utrikespolitiken, med några få undantag.

– Jag vet ärligt talat inte vad han skulle göra om en riktigt allvarlig kris bröt ut, sade Nurick vid ett seminarium vid Utrikespolitiska institutet på måndagen.

James M. Lindsay från forskningsinstitutet Council on Foreign Relations säger att det är uppenbart att sättet att göra utrikespolitik har förändrats. Politikens innehåll är det svårare att säga något om i det här skedet.

Anmärkningsvärt många tjänster inom USA:s utrikesministerium har fortfarande inte tillsatts.

Mindre, inte mer

Till skillnad från sina föregångare vill Trump inte göra mer i utrikespolitiken – utan mindre, säger Lindsay. I USA har kongressen många gånger försökt stoppa presidenters utrikespolitiska initiativ. Brist på initiativ är svårare att kontrollera. Ett exempel på det är förra presidenten Barack Obama, som man förgäves försökte få att ta en aktivare roll i Syrien.

Enligt USA:s grundlag har presidenten stora friheter i utrikespolitiken. Om det uppstår oenighet med kongressen i utrikespolitiska frågor är det oftast presidenten som utgår med segern.

En annan sak som bidrar till presidentens stora svängrum är att amerikanerna inte är så intresserade av utrikespolitik.

– Utrikespolitiken betyder relativt lite för väljarna, men väljarnas val (av president) kan ha stor betydelse för USA:s utrikespolitik, säger Lindsay om paradoxen.

Problem med EU?

I slutet av veckan reser Trump till Saudiarabien och Israel och fortsätter sedan till Europa, där han bland annat ska delta i Natos och G7-ländernas toppmöten.

Daniel Hamilton från Johns Hopkins-universitetet tror att mötena går utan större problem eller resultat. Mest ämnen till konflikt finns det kanske när Trump ska träffa EU-ledare i Bryssel.

– Jag är inte säker på hur Trumps möte med (EU-kommissionens ordförande Jean-Claude) Juncker och (EU:s permanenta ordförande Donald) Tusk kommer att förlöpa, det är jag orolig för, säger Hamilton.

I fråga om Ryssland verkar Trumps administration inte ha någon klar strategi, och landet är ingen speciell prioritet för den nuvarande administrationen, bedömer Hamilton.