Operativsystemjätten Microsoft riktar nu skarp kritik mot de myndigheter som i hemlighet samlar på sig sårbarheter i it-system. Bolagets chefsjurist kräver ett internationellt avtal som ålägger regeringar att berätta om brister som upptäcks. Den världsomspännande utpressningsattacken riktades mot Microsofts operativsystem Windows.

– Vi har sett sårbarheter som har funnits hos CIA dyka upp på Wikileaks och nu den här sårbarheten som har stulits från NSA och påverkat kunder över hela världen, skriver teknikjättens chefsjurist Brad Smith i ett blogginlägg.

Han kräver en "digital Genèvekonvention" som ska ålägga regeringar att berätta om sårbarheter för tillverkarna, snarare än att samla på sig, sälja eller utnyttja dem.

Utpressningsviruset Wannacry bygger på en sårbarhet som USA:s underrättelseorgan NSA hittat och utvecklat ett hackerverktyg för att dra nytta av. Men verktyget tros ha stulits och läcktes för en månad sedan av en kriminell hackergrupp, skriver Smith.

Världens regeringar och myndigheter måste se utpressningsattacken som en väckarklocka och ta hänsyn till de skador som hamstring och utnyttjande av sårbarheter orsakar civila, anser Smith.

Putin nekar till rysk inblandning

Rysslands president Vladimir Putin skyndade sig på måndagen under sitt besök i Peking att försäkra att Ryssland inte hade något med attacken att göra. Han hänvisade till Smiths inlägg om USA som källa till koderna.

Europol uppger att antalet drabbade i Europa inte verkar ha ökat på måndagen. Europols chef Rob Wainwright sade tidigare att han var orolig för att skadorna skulle öka när folk återvänder till sina jobb på måndagen och startar datorerna.

Polismyndigheten antar att man på många företag, organisationer och myndighetskontor har förbättrat datasäkerhetssystemen under helgen.

– Det ser ut som om många dataskyddsanställda har gjort sin hemläxa under helgen och uppdaterat skyddsprogrammen, säger Europol-talesmannen Jan Op Gen Oorth.

Enligt Europol drabbades över 200 000 datorer på olika håll i världen av cyberattacken. Stora antal banker, sjukhus och myndigheter föll offer.

Bland de drabbade i Europa fanns den brittiska offentliga sjukvården och det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn. Också den franska biltillverkaren Renault tvingades att stoppa produktionen på sina fabriker.