Paret åtalas för ockerliknande diskriminering i arbetslivet då de har utnyttjat sina anställdas ekonomiska situation och beroendeställning på grund av deras nationalitet och etniska ursprung. Detta ska ha skett mellan åren 2006 och 2012.
De anställda uppges bland annat inte ha fått lön för övertidsarbete, söndags- och helgersättning. De ska varken ha haft rätt till veckovila eller semester. Vissa av de anställda har enligt åklagaren arbetat över ett år utan semester.
De nio målsägande yrkade på sammanlagt på närmare 1,4 miljoner euro i skadestånd för obetalda löner, semesterersättningar och ersättning för kränkning.
Försvaret förklarade att de anställda var fria att göra vad de vill på sin lediga tid men att de på grund av den goda samvaron oftast tillbringade sin ledighet tillsammans i restaurangen.
Försvaret påpekade också att när paret år 2009 blev medvetna om kravet på företagshälsovård så åtgärdades det direkt. Men också innan dess har paret tagit hand om de anställda och ordnat så att de vid behov har fått besöka hälsocentralen och de har betalat för deras mediciner.
– Allt var fullständigt frid och fröjd fram tills maj (2012) då cheferna togs av polisen. Då sade polisen till de anställda att de har jobbat för mycket och att de nu har rätt till ersättning. Då började berättelserna förändras, sade parets ombud.
Tusen euro och flygbiljett hem
Mannen i krögarparet samt deras tidigare juridiska ombud åtalades också för övergrepp i rättssak och grovt ocker.
Ombudet hade, hävdade åklagaren, i samråd med mannen orättmätigt med våld eller hot hindrat eller försökt hindra målsägandena att yttra sig som part vid en förundersökning. Genom detta har de samtidigt utnyttjat de målsägandes skyddslösa läge för sin egen ekonomiska vinnings skull.
Enligt åtalet hade det tidigare ombudet förmått de målsägande att skriva på ett avtal där de avstår rätten till alla ersättningsyrkanden i utbyte mot 1 000 euro och flygbiljetten hem.
– De anställda har fått en möjlighet att vill åka hem om de vill och då hjälper bolaget till, sade ex-ombudets försvarare vid rättegången.
Detta har hänt:
I maj 2012 häktades ett åländskt krögarpar misstänkta för människohandel och ockerliknande diskriminering i arbetslivet.
Ingripandet skedde efter att arbetarskyddet ett par år tidigare upptäckt bristfälligheter i arbetstidsrapporteringen och paret uppgavs ha utnyttjat nio personer från Thailand som var anställda i restaurangen.
Paret satt i häktet sju veckor och deras tillgångar blev på CKP:s begäran frysta i månader.
I slutet av maj 2014, drygt två år efter att krögarparet greps och häktades, väcktes åtal mot dem. Åtalet gäller ockerliknande diskriminering i arbetslivet, men inte människohandel.
På måndagen inleddes rättegången i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo, detta för att tingsrättens lokaler i Mariehamn inte är tillräckligt stora. Sex dagar är vikta för rättegången, sista rättegångsdagen är den 24 maj.
Förutom åtalet för ockerliknande diskriminering i arbetslivet mot krögarparet åtalas mannen och parets tidigare juridiska ombud för övergrepp i rättssak och grovt ocker.
Inrikes
16.5.2017
Miljonkrav i rättegång om ocker
Efter år av utredningar och dröjsmål har rättegången mot ett åländskt krögarpar inletts i Åbo.