– Det kan ge yrsel, matthet och dubbelseende, och blir det riktigt allvarligt kan man bli medvetslös och få kramper, förklarar Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen i Sverige.
Giftet kan också ge påverkan på lever och njure och skada de röda blodkropparna.
– Så det är ett allvarligt gift, men dödliga förgiftningar är väldigt, väldigt ovanliga. Senast kända dödliga fallet var i Italien på 70-talet.
Livsmedelsverket avråder
I motsats till Finland är det i Sverige förbjudet att sälja stenmurkla om den inte är förvälld, och svenska Livsmedelsverket avråder från att äta den helt och hållet. Förutom de akuta riskerna har gyromitrin nämligen också visat sig orsaka cancer i djurförsök. Gifthalterna minskar visserligen när man förväller svampen, men metoden är inte helt säker.
– Om man förväller väldigt mycket kan det till och med vara farligt att andas in ångorna, säger Nordmark Grass.
I Finland uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira på sin webbplats att stenmurklan är giftig som obehandlad, och att den måste kokas två gånger i rikligt med vatten i minst fem minuter och sköljas väl i rikligt med vatten efter båda kokningsgångarna innan man äter den.
Torkade murklor ska blötläggas i minst två timmar innan de används. Efter blötläggningen ska de kokas två gånger på samma sätt som om de var färska.
Liten mängd räcker
Skulle man råka få i sig svampen rå räcker det med ett par matskedar för att få känningar, där kräkningar och magproblem ofta är de första symptomen. En förgiftning behandlas med b-vitaminet pyridoxin, som motverkar giftets effekter. På giftinformationscentralen får man varje år omkring 45–60 förfrågningar från allmänheten om stenmurkla, och mindre än tio om året från sjukhusen.
Förgiftningar är alltså ganska ovanliga, och det är också ovanligt med bestående men efter behandling. Johanna Nordmark Grass vill ändå mana till försiktighet och att man följer Livsmedelsverkets råd.
– Även om risken för akut förgiftning är liten finns det flera skäl att undvika stenmurkla.
Stenmurkla
- Art av sporsäckssvamp som är mycket giftig. Innehåller gyromitrin som kan orsaka förgiftning om svampen äts rå eller felaktigt tillagad.
- Skrynklad hatt som är brunfärgad och vinklad som en hjärna. Stark doft.
- Symptomen kommer efter fem till åtta timmar och yttrar sig i form av illamående, kräkningar, magont och diarré. I allvarliga fall kan lever- och njurskador uppstå. Nervsystemet kan också påverkas och ge dubbelseende och yrsel.
- Har visat sig orsaka cancer i djurförsök. Kan också påverka fortplantningen. Livsmedelsverket i Sverige avråder helt och hållet från att äta den, eftersom allt gift inte försvinner vid förvällning och torkning.
- Källa: NE, giftinformationscentralen, svampguiden.com