– Det har varit mycket rabalder. Det gör ledarskapet svårare och är förargligt och beklagansvärt, säger Jääskeläinen till FNB.
Debatten tog ny fart i måndags, då Olli Mäenpää publicerade sin stora Yle-rapport. Dagen därpå kom tre före detta Yle-redaktörer ut med en bok, Ylegate, som riktar skarp kritik mot Jääskeläinen.

I sin rapport kritiserade Mäenpää bland annat Yles mikromanagement och att juridiska aspekter betonas då publiceringsbeslut fattas. Han lyfte också fram den försiktighet som förekommer i bolagets nyhetsförmedling som berör beslutsfattare.

– Jag är rädd för att huvuden nu börjar rulla bland ledningen på mellannivå och att man säger att det har fungerat dåligt där, säger Eronen till FNB.
Enligt Mäenpääs rapport påverkades Yles journalistiska rapportering om Terrafame-affären av påtryckningar utifrån.
Jääskeläinen erkänner att beskyllningarna försatt chefredaktören i en svår situation.

– Det här är ju nog en exceptionell ledarsituation. Det gäller ändå att uppmärksamma att Yle under hela denna uppståndelse klarat av att producera förstklassig journalistik, säger Jääskeläinen.
I boken Ylegate står det att nyheter om makthavare går igenom Yles maskineri långsammare än andra nyheter. Jääskeläinen håller inte med om att det finns någon entydig skillnad.

– På alla redaktioner finns det helheter som blir klara snabbare och de som går långsammare. Vissa ämnen är såna att de enligt mig går att klassa som högriskfall. Då måste man vara noggrann med faktagranskningen och att den juridiska grundstenen är kontrollerad, säger Jääskeläinen.
Han tycker politiska texter ofta kräver mer förberedelser innan de publiceras.

– När det gäller dem lönar det sig att försäkra sig om att redaktionens ledning är informerad, för då kan ledningen också försvara dem. Det uppstår en pinsam situation om något som skapar betydande debatt och kanske även konflikter publiceras utan att chefredaktören känner till det, säger Jääskeläinen.