– Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
Enligt Svenska Fotbollförbundet SvFF uppvaktades en AIK-spelare i tisdags av en misstänkt matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar.
– Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska match mot IFK Göteborg, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand på en presskonferens.
SvFF fattade beslut om att ställa in matchen efter samråd med polisen, de berörda klubbarna och föreningen Svensk elitfotboll, Sef.
– Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft, säger Sjöstrand.
Det är första gången en match i allsvenskan ställs in till följd av matchfixningsförsök. Håkan Sjöstrand vände sig på presskonferensen till dem som "försöker förstöra" för svensk fotboll.
– Vi kommer att jaga er. Vi kommer att göra allt vi kan för att identifiera er och få bort er. Vi vill inte ha er, säger han.
Får krishjälp
Spelaren som utsattes för matchfixningsförsöket får "extern hjälp", berättar AIK:s sportchef Björn Wesström.
– Det är en person som är van vid att hantera kriser och som har jobbat med AIK tidigare i krissituationer, säger Wesström, som inte vill berätta vem den drabbade spelaren är.
AIK:s spelartrupp informerades om matchfixningsförsöket vid en samling klockan 10.15. På frågan om andra AIK-spelare är rädda för att drabbas av något liknande, svarar Wesström:
– Det är så klart högst individuellt. Jag har inte hunnit fånga upp allt än.
IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson ställer sig bakom beslutet att ställa in matchen.
– Jag har stor förståelse för att de fattar det här beslutet. Det här med spel och hot är ett gissel för hela idrottsrörelsen, det är inte bara fotbollen som drabbas utan hela idrottsrörelsen och de värderingar som vi står för, säger han till TT.
Andersson fick den första informationen i morse.
– Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ringde mig och informerade om att tävlingskommittén skulle titta på det här och att det med stor sannolikhet skulle föreslå att matchen ställs in, berättar han.
Förundersökning inledd
Riksidrottsförbundets samordnare mot matchfixning, Johan Claesson, är inte överraskad över att matchfixare gett sig på allsvenskan.
– På ett sätt var det bara en tidsfråga innan det skulle hända. Vi har sett att kriminella nätverk försökt påverka matcher i superettan och i lägre divisioner, och även utomlands. Spontant tycker jag att det är oerhört tråkigt. Det är tråkigt för fotbollen och för idrotten i stort, säger Claesson till TT.
Polisen har inlett en förundersökning.
– Vi har beredskap och ger omedelbar respons. Vi agerar omgående. Av utredningsskäl kommer vi inte lämna övrig information nu, säger kriminalkommissarien Fredrik Gårdare på presskonferensen.
Det är upp till klubbarna att i diskussion med Sef hitta ett nytt datum för matchen.
Tidigare misstänkta läggmatcher
- I svensk idrott är det främst fotboll och basket som drabbats av misstänkta läggmatcher.
- 2012–2013: Resultaten i flera ligamatcher inom svensk basket kan ha påverkats. Totalt tre domare misstänks, men det finns inte bevis nog för åtal.
- 2013: Misstankar väcks om att fyra fotbollsmatcher i division 1 och division 2 har varit uppgjorda. I brist på bevis läggs polisutredningarna ner.
- September 2013: Tre spelare i IFK Värnamo utsätts för mutförsök inför en match mot Gais i superettan. En 25-årig man, själv fotbollsspelare men inte i någon av de två inblandade klubbarna, åtalas men frias av Jönköpings tingsrätt. Han dömdes senare i Göta hovrätt för medhjälp till givande av muta.
- Oktober 2013–: Tre spelare i en division 1-klubb i fotboll misstänks för att ha erbjudits och tagit emot pengar för att manipulera resultatet i tre av lagets matcher. De två huvudmännen döms senare till fängelse, och tre fotbollsspelare som tvingades åstadkomma särskilda resultat i en match döms till villkorligt fängelse. Den sjätte åtalade, en före detta fotbollsspelare, döms till villkorligt fängelse för tagande av muta.
- Slutet av 2016: Svenska medier rapporterar att 43 fotbollsspelare i superettan i fotboll misstänks för matchfixning. Uppgifterna kommer från hemliga dokument från ett schweiziskt företag som avslöjar manipulerade matcher på Europeiska fotbollsförbundet Uefas uppdrag.