"Det här är den största enskilda häxjakten mot en politiker i amerikansk historia, domderar Trump på Twitter.

Trumps kommentar kom sedan justitieministeriet utnämnt den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare för att utreda Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska presidentvalet.

– Trots alla de olagliga handlingar som ägde rum under Clinton-kampanjen och Obama-administrationen utnämndes aldrig en särskild åklagare! twittrar en upprörd Trump.

Han har förnekat alla band till Moskva, men utnämningen av en särskild åklagare höjer insatserna dramatiskt i krisen som hotar att lamslå Trumps presidentskap, konstaterar AFP.

Nya uppgifter om Rysslandskontakter

Samtidigt kommer nya besvärande uppgifter om Trump-lägrets misstänkta kontakter till Ryssland.

Michael Flynn och andra rådgivare till Donald Trumps kampanj var i kontakt med ryska tjänstemän och andra med band till den ryska ledningen minst 18 gånger före presidentvalet, säger amerikanska källor till Reuters. Kontakterna ska ha skett genom telefonsamtal eller e-post.

Kontakterna utspelade sig mellan april och november i fjol. Sex av kontakterna uppges vara telefonsamtal mellan Flynn och Rysslands ambassadör Sergej Kisljak. Vita huset har inte kommenterat Reuters uppgifter.

Trump reagerade däremot snabbt på utnämningen av Mueller. "Som jag många gånger har sagt, kommer en grundlig utredning att bekräfta det som vi redan vet – det fanns ingen hemlig överenskommelse mellan min kampanj och någon utländsk enhet", sade Trump i ett uttalande.

Höjda insatser

Justitieministeriets beslut att utse tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare för att leda utredningen visar enligt Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola hur allvarlig situationen är.

Aaltola tror att valet av Mueller ger Rysslandutredningen en opartisk stämpel. Tidigare har förtroendet för den varit dålig.

– Utnämningen av en särskild åklagare effektiverar utredningen och separerar den från de politiska beslutsfattarna. Mueller åtnjuter ett brett förtroende bland allmänheten i USA, säger Aaltola.

Han tror också att utnämningen höjer moralen bland utredarna eftersom utredningen saknat en ledare sedan James Comey fick sparken.

– De senaste dagarnas nyheter har helt klart fått de juridiska myndigheterna i USA att inse att de måste bli effektivare. Man måste kunna övertyga medborgarna om att utredningen är opartisk. Insatserna ökar, säger Aaltola.