– Lycka till med kampen mot korruptionen!, önskar taxichauffören glatt då han äntligen hittat fram till rätt adress.

Målet är Ukrainas antikorruptionsverk, som ligger långt bort från regeringskvarteren i centrala Kiev.

Då id-handlingarna kontrollerats och säkerhetskontrollen är genomförd tar direktör Artem Sytnyk emot i sitt egna, lilla rum. Han representerar nya grepp i den ukrainska offentligheten, för han valdes efter en öppen ansökningsprocess – något som tidigare klassades som närmast icke existerande.

Antikorruptionsverket, som går under förkortningen Nabu, grundades för drygt två år sedan med ekonomiskt stöd av EU och Internationella valutafonden IMF. Den utländska inblandningen var nödvändig, för de ukrainska makthavarna är långt ifrån odelat positiva till Nabus verksamhet.

– Tidigare fanns det en grupp människor som inte gick att röra. Nu kan alla undersökas – alla beslutsfattare och alla i höga ledningspositioner.

Då Sytnyk tillträdde hade han varken något kontor eller någon personal. Åtta månader senare började den första undersökningen.

Sytnyks verk samarbetar bland annat med den amerikanska federala polisen, FBI.

Kamp

Den politiska korruptionen fungerar i allmhet så här: Politikerna utnyttjar sina positioner för att komma åt statlig egendom. Därefter utnyttjas egendomen till politiska syften och för att säkra omval.

Korruptionen finns överallt, ända upp till samhällseliten, säger Anastasia Krasnosilskaja, som jobbar på en antikorruptionsorganisation.

– Vår politiska elit har inte gått med i kampen mot korruption speciellt aktivt. Allt som (president Petro) Porosjenko sägs göra på den internationella arenan döljer faktumet att han också bundit sig till att skydda sin innersta krets ekonomiska intressen, säger Krasnosilskaja.

Antikorruptionsarbetet tog fart på allvar först efter revolutionen 2014. Först skapades Nabu, sedan ett speciellt åklagarverk som bara sysslar med korruptionsfall och till slut en databas där makthavarna ska registrera sin egendom.

Men en sak saknas för att antikorruptionsapparaten ska fungera ordentligt. Rättsväsendet klassas inte som oberoende, så Nabus undersökningar har inte lett till några domar.

– Då ärendena tas till rätten behandlas de inte ordentligt, säger Sytnyk.

Rättsväsendet håller på att göras om, men det är en långsam process. Därför hoppas Nabu på att en specialdomstol för korruptionsfall bildas så snabbt som möjligt.

Pressad framgång

Den gamla korruptionsapparaten har redan hunnit gå till frontalangrepp mot det nybildade verket. Sytnyk har kallats för en spion för Kreml och Nabu för en underavdelning till den georgiska maffian.

– Det låter skrattretande, men kanske påverkar det många vanliga medborgare, säger Sytnyk.

I augusti inträffade något mycket oväntat, då anställda på Nabu höll på med en hemlig undersökning i riksåklagarämbetets byggnad. Åklagarämbetets anställda kom på dem, grep två Nabuanställda och höll dem fångna i elva timmar för förhör. De två anställda på Nabu gick senare

ut med att de blivit misshandlade och hotade, men händelseförloppet fick inga följder för åklagarämbetets personal.

– De blev torterade, fysiskt, säger Sytnyk.

Krasnosilska har också blivit pressad. Hennes organisation har bland annat blivit åtalad, men det åtalet ledde itne till något. Sytnyk tycker att reaktionerna är ett tecken på att hans verk är på rätt väg.

– Önska oss lycka till!