– Det handlar om en attack som gjordes med sprängämnen. Det är svårt att skaffa sådana, för när man köper sprängämnen blir man kvar i olika myndighetsregister, som myndigheterna kontrollerar noggrant i ett land som Storbritannien där hotnivån är hög, säger han.
Om man har tillverkat bomben själv, är det inte frågan om amatörverksamhet.
– Att tillverka ett sådant sprängämne kräver betydande yrkeskunskap och engagemang för branschen. Om det handlar om en ensam gärningsman har han samlat till sig kunskap under en lång period eller med pietet eller så har han fått sprängämnet av någon annan. Det är också möjligt att man skaffat något effektivt och stabilt ämne på olaglig väg, säger Paronen.
Terrorism i sig är ingenting nytt för Storbritannien.
– Det har skett stora attacker i Storbritannien redan tidigare, men de har varit kopplade till separatistiska rörelser och framför allt till irländska republikanska armén IRA. Jihadistisk terrorism, vare sig den är kopplad till al-Qaida, IS eller en annan terrororganisation har oftast varit sådan här blind terrorism, som inte väljer sina offer. Även om det här kanske är att tänka för långt, så verkar det som om det kunde handla om sådan här terrorism nu. Med säkerhet kan man inte säga så mycket just nu, det måste betonas, säger Paronen.
"Ville chocka maximalt"
Enligt Paronen är det tydligt att man ville chocka maximalt mycket genom att attackera ett evenemang med många besökare, bland dem många barn och unga,
– För Storbritanniens underrättelsetjänster var attacken ett bakslag.
– Sättet hur attacken utfördes och metoden pekar på att man kanske kunde ha fått reda på attackplanerna, om man ställt sig rätt frågor och använt de metoder som finns tillgängliga på bästa sätt, säger Paronen.
Utrikes
23.5.2017
Forskarofficer: Utförandet av attacken pekar på jihadistterror
Forskarofficeren kapten Antti Paronen vid Försvarshögskolan säger att det centrala i attacken i Manchester är hur den utfördes.