Tidigare hade polis bekräftat bekräftar att en 22-årig man misstänks ha utfört dådet.

– Vi i kan inte utesluta att det finns ett större nätverk bakom den här attacken, säger May när hon sammanbitet gör ett kort uttalande på kvällen efter dådet som hittills krävt 22 människors liv.

59 människor vårdas på sjukhus, varav flera har livshotande skador.

Premiärministern hyllar i anförandet polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal som agerat under attentatet, och berättar samtidigt att militär personal från och med nu kommer att bistå polisen på flera platser i Storbritannien.

– Militären kommer att lyda under polisen.



En av dem som förlorade livet när terrorbomben sprängdes var åttaåriga Saffie Rose Rousso, bekräftar hennes skola. Flickan var på konserten tillsammans med sin mamma och syster.

– Tanken att någon kan gå på en konsert och inte komma hem skär i hjärtat, säger skolans rektor till nyhetsbyrån Reuters.

Attentatet är det blodigaste i landet sedan bomberna i Londons kollektivtrafik 2005.

Manchesterbon Maria trodde aldrig att det skulle smälla så här i hemstaden.

– Det är väldigt chockerande. Jag trodde inte att Manchester skulle bli ett mål för en attack eftersom det inte är London, säger Maria, som inte vill uppge sitt efternamn, med en blomsterbukett i handen.

– Att det var så många barn och ungdomar på konserten gör det hela ännu mer chockartat, förklarar hon innan det är dags att lägga ner blommorna vid en av alla minnesplatser som växer fram i staden.



Manchesters polischef Ian Hopkins bekräftar i ett uttalande vid ett kort framträdande utanför polishuset att den misstänkte självmordsbombaren är 22-årige Salman Abedi.

Hopkins lade visserligen till brasklappen att identiteten på självmordsbombaren ännu inte är formellt fastställd av rättsläkare.

Ännu är mycket litet känt kring Abedis person eller hans eventuella motiv. Ian Hopkins konstaterar att polisens prioritet nu är att slå fast om självmordsbombaren agerade ensam eller om han var en del av en större grupp.

The Guardian erfar att polisen har tillgång till övervakningsfilmer där Salman Abedi går in på Manchester Arena, bärande på en väska som tros ha innehållit en hembyggd bomb.

Bara någon timme efter dådet började filmer från IS att spridas på nätet, där man skryter om blodbadet. Senare bekräftade IS propagandakanal al-Amaq att terrorrörelsen tar på sig dådet.

Enligt al-Amaq, som citeras av flera nyhetsbyråer, ska bomben ha placerats ut på arenan i förväg – vilket går på tvärs med polisens spår om att Salman Abedi utförde terrorsprängningen.

Flera säkerhetsexperter ifrågasätter också uppgifterna från IS.

Polisen har gripit en 23-årig man, rapporterar BBC North West. Det är det första kända gripandet i utredningen, men vad han misstänks ha för roll i dådet är inte känt. Under dagen har polisen också genomfört flera husrannsakningar.


Ljuset hade precis tänts i arenan efter Ariana Grandes sista extranummer när kraftiga explosioner hördes.

– Det var ju nästan bara unga tjejer med sina föräldrar där. Det var helt fruktansvärt att se alla springa ut i panik. Vakterna stod helt apatiska och visste inte vad de skulle göra, säger Jan Morten Haukefær, som var på konserten tillsammans med sin dotter, till Verdens Gang.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta från området så länge utredningen pågår och vill att besökarna lämnar in filmer och bilder från händelsen.

TT:s utsände rapporterar att stämningen i centrala Manchester är dämpad, och att många ägnar en stund åt eftertanke vid den stora avspärrningen på gatan som leder till arenan.

– Att höra om detta var så tragiskt och sorgligt. Men samtidigt är det inte något som överraskar. En ensam persons dåd är något som vi tyvärr börjat bli vana vid nu, säger Manchesterbon Anna Maretta-Stark.