Pöysti säger att han själv funderat över hur hans bakgrund inom beredningen av vårdreformen passar ihop med justitiekanslerstjänsten. Han säger att han diskuterat eventuella jävfrågor med personerna som beredde utnämningen. I diskussionerna kom man enligt Pöysti fram till att jäv inte föreligger eftersom lagarna redan behandlas av grundlagsutskottet och Pöysti inte inleder sitt värv som justitiekansler förrän i början av 2018.
– Konstellationen är lyckad på det sättet att det just i fråga om de här lagarna inte kommer att uppstå en situation där jag bedömer lagstiftningsarbete jag själv varit med och förberett, säger Pöysti per telefon från Arizona.
Pöysti säger att han sökte JK-tjänsten eftersom han även tidigare haft jobb där han övervakat att de grundläggande rättigheterna och god förvaltningspraxis genomförs och utvecklas.
– Och därmed uppstod tanken att justitekanslersuppgiften kunde vara en av dem där jag kan tjäna mitt fosterland och fortsätta mitt arbete med fokus på rättsstatsfrågor.
Pöysti tror på ett smidigt samarbete med justitieministern Antti Häkkänen (Saml) och även hans kommande efterträdare. Han lovar föra fram möjliga oegentligheter på ett klart och tydligt sätt. Den nuvarande och de kommande regeringarna kan lita på att få klara bud om det finns något att anmärka på eller förbättra ur juridisk synvinkel.
– Jag lovar att vara objektiv men tydlig.
"Inte en helt ordinär process"
Utnämningen av den blivande justitiekanslern gick inte helt som på räls. Justitieministeriet hann redan för en månad sedan meddelade till de sökande att ministeriet kommer att rekommendera Veli-Pekka Viljanen, professor i professor i författningsrätt vid Åbo universitet, till posten.
Strax därefter backade ministeriet, enligt Helsingin Sanomat för att president Sauli Niinistö inte ville utnämna Viljanen utan just Pöysti.
Pöysti säger att han inte kan kommentera händelserna och att han inte vet om han kanske var den mest politiskt lämpliga kandidaten. Han är dock villig att medge att processen inte var helt ordinär.
– Jag förstod att det handlade om hur ingående diskussioner olika parter fört om saken, och vad man talat om. Jag kan inte öppna tematiken eftersom jag själv inte deltog i diskussionerna.
Enligt grundlagen är det presidenten som beslutar vem som blir Justitiekansler och presidenten binds inte av statsrådets förslag.
Inrikes
24.5.2017
Pöysti: Jag sökte tjänsten på eget bevåg
Understatssekreteraren Tuomas Pöysti säger att varken presidenten eller någon av de nuvarande ministrarna uppmanat honom att söka tjänsten som justitiekansler. Han säger att beslutet var hans eget med ett visst stöd från juristkolleger.