Förtroendeombudet representerade högre tjänstemän, som hörde till en annan arbetarförening. Kollektivavtalet tillämpades ändå även för deras anställningsförhållande.
Lösningen nåddes genom omröstning. Två av fem justitieråd i Högsta domstolen hade samma ståndpunkt som tings- och hovrätten tidigare. Enligt hovrätten kunde man inte välja ut ett förtroendeombud eftersom det redan fanns en förtroendeman i bolaget.
Väsentligt förhandsavgörande
Högsta domstolen konstaterar att deltagande i fackföreningsverksamheten, eller att låta bli att delta, inte är godtagbara skäl för till exempel avskedande eller olika behandling i arbetslivet.
Företagarna i Finland anser att Högsta domstolens beslut är väsentligt.
– Beslutet visar att finländsk praxis på arbetsmarknadenstrider mot grundlagen.
Föreningsfrihet är en grundläggande rättighet som gäller alla arbetstagare och bolag, säger ordförande Jyrki Mäkynen.
Enligt Företagarna i Finland har det föreslagits en justering av utvidgningen av lokala avtal. Enligt justeringarna endast en förtroendeman som hör till fackföreningen godkännas som arbetstagarnas representant.
– Den här modellen skulle direkt leda till att icke fackföreningsanslutna arbetstagare skulle behandlas sämre än sådana som tillhör ett fackförbund, eftersom de inte kan delta i valet av förtroendeman och därmed inte heller kan påverka vem som förhandlar för dem, säger arbetsmarknadsdirektör Janne Makkula.
Inrikes
26.5.2017
De som inte hör till facket har rätt till eget ombud i samarbetsförhandlingar
Högsta domstolen anser att de som inte hör till ett fackförbund har rätt till en egen representant. Domstolen tog ställning till ett fall där ett bolag som genomgick samarbetsförhandlingar inte godkände förtroendeombudet, eftersom det på arbetsplatsen redan hade valts en förtroendeman.