Det här är en argumenterande text. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Utplantering av fisk minskar på trycket på den naturliga stammen och hjälper populationen att återetablera sig. Laxfiskar som lax, havsöring och sik är beroende av forsande vatten för att leka; vattenvägar behövs för att nå lekplatserna. Att bygga och restaurera fiskvägar är således viktigt.
Tidigare prioriterades utplantering av fisk i högre grad än idag och man kan fråga sig varför resurserna till detta viktiga arbete krympt, när behovet ökat. Större resurser behövs för restaurering av lekplatser, så att naturliga bestånd stärks och återväxten tryggas. Vi vill ju ha en rik fauna och kunna äta fisk från våra närvatten också i framtiden.
Utplanteringar och återställande av vandringsvägar skapar socioekonomiska effekter. Fritidsfiske, som är ett av finländarnas största fritidsintressen (1,6 miljoner utövare), samt fisketurism ger inkomster till de lokala samhällena. Yrkesfisket gynnas också av utplanteringar och förbättrade miljöer för fisk.
Vi vill att fler fiskvägar byggs, att befintliga sådana restaureras och att utplantering av fisk sker i högre grad. Hotade lekplatser ska skyddas.
En aktiv fiskepolitik är en förutsättning för att fiskpopulationerna är livskraftiga också i framtiden.
Från läsarna
27.5.2017
Debatt: Mer fisk!
Olika fiskarter är på många ställen hotade eller har helt försvunnit. Detta är ett resultat av att fiskens lekplatser och födoområden förändrats på grund av energiproduktion, klimatförändringar, bebyggelse, övergödning och försurning samt predation av skarv och säl.