Han är en av de företagare som lever på turismen i området. Hans företag tar utländska turister till den blivande nationalparken i synnerhet vintertid.
– Nationalparksstatusen har ökat intresset för Hossa. Det har betydelse i synnerhet för de internationella kunderna, säger Karvonen.
Det ökade intresset har stärkt framtidstron. Karvonen har inte planer på någon större utvidgning, men säger att hans verksamhet vuxit i jämn takt.
Nya stugor på kommande
En flaskhals för utvecklingen har varit bristen på logi. Men nationalparksstatusen har satt fart på investeringar och penslar. Företagarparet Maija och Lenny Daly som driver Camping Hossan Lumo för andra sommaren har slitit för att ställa i ordning stugorna.
– Vår nyaste timmerstuga blev färdig i mars. När delgeneralplanen blir klar har vi planer på att bygga nya stugor på en tomt vi köpt här intill. Nu renoverar vi de äldre stugorna, säger Maija Daly.
Alla tecken visar att det blir en livlig sommar.
– Vi har klart fler förhandsbokningar till campingen än förra sommaren. Det är också fint att området får nya tjänster och nya företagare. Guidade utflykter, paddelbrädor och fatbikes är nytt, säger Maija Daly.
Den sena våren oroar.
– Snön tycks aldrig smälta, suckar Lenny Daly.
Hängbro och terrängcykelleder
Forststyrelsen som har hand om den nya nationalparken jobbar fortfarande på med konstruktioner. Det mesta ska vara klart vid invigningen, men en del arbeten fortsätter över sommaren.
– Hängbron över Julma-Ölkky blir färdigställd under sommaren. Bron hänger på sin plats nere över kanjonen, men vi jobbar fortfarande med lederna dit, säger projektchefen Heikki Haataja.
Fortstyrelsen har fått drygt två miljoner euro för att piffa upp nationalparken. Fortstyrelsen har låtit renovera naturcentret, byta ut skyltar, vindskydd och spångar, öppna nya stigar och bygga terrängcykelleder. Också tillgängligheten har beaktats.
– Vid Huosilampi hade vi sedan tidigare ett vindskydd som är tillgängligt för till exempel rullstolsburna. Nu har vi lättillgängliga vindskydd också vid Lihapyörre och Muikkupuro, säger parkchefen Kerttu Härkönen.
Om vintern är de utländska turisternas tid är det finländarna som intar Hossa om sommaren. Utanför naturcentret står Eero och Olli Anttonen som ska bege sig på en två eller tre dagar lång vandring i furuskogarna i Hossa.
– Nationalparksstatusen intresserade. Vår avsikt var att vandra någonstans där det inte längre finns snö, men vi ska nog klara oss ändå, säger de medan de kollar sina packningar.
Männen planerar att sova i stugor och laga sin mat själva, men också de har lämnat pengar efter sig i Suomussalmi.
– Förra natten var vi i en björnkoja i Martinselkonen. Det var fint. Som bäst såg vi sju björnar, berättar Olli Anttonen.
Hossa nationalpark
- Ligger alldeles intill östgränsen i Suomussalmi i norra Kajanaland och i Kuusamo i Norra Österbotten.
- Har en areal på 110 000 hektar.
- Har paddelrutter på 60 kilometer.
- Har 60 kilometer skidspår vintertid.
- Till sevärdheterna hör bland annat bergsmålningarna i Värikallio och kanjonen Julma-Ölkky.