”Återvände precis från Europa. Resan var en stor succé för USA. Hårt arbete men stora resultat.”

Så twittrade Donald Trump då han i början av veckan klev in i Vita huset efter sitt första besök i Europa som president. Men han är nog ganska ensam om den uppfattningen.


Inför ledarna på G7-mötet beskrev Trump Tysklands handelspraxis som "dålig, mycket dålig" och klagade över att Europas största ekonomi säljer för mycket bilar till USA. Han läxade upp övriga Nato-allierade och krävde att de ska infria sina löften och skjuta till två procent av BNP till alliansen.

Dessutom ska Trump ha delgett "sina förtrogna" att han planerar att lämna Parisavtalet, och mötet slutade utan någon uppgörelse mellan USA och de sex övriga ledande ekonomierna om att förbinda sig till 2015 års klimatavtal. Detta betecknade alltså Trump själv som en stor framgång.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Kina och EU meddelade att de håller fast vid klimatavtalet.


Många Nato-medlemmar, men även bedömare i USA, uttryckte förvåning över att Trump på mötet med Nato i Bryssel inte alls nämnde den så kallade artikel 5 om Natos säkerhets- och försvarsgarantier. Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnade för att USA och Storbritannien inte längre är pålitliga partner, och att Europa måste ta sitt öde i egna händer, när västalliansen splittras av brexit och Donald Trumps presidentskap.

Trump svarade med en tweet där han kritiserar Tysklands handelsöverskott och anklagar landet för att inte satsa tillräckligt på Nato och sitt försvar.

– Vi har ett massivt handelsunderskott med Tyskland, dessutom betalar de mycket mindre till Nato och militären än de borde. Det är mycket dåligt för USA. Det kommer att ändras, twittrade Trump.

I en annan tweet gissar Trump att ryssarna skrattar åt USA och hur Demokraternas dåliga förklaring på deras valförlust har dominerat i "fusknyheterna".

Det här är nivån på stormaktspolitiken anno 2017.


Enligt Utrikespolitiska institutets chef Teija Tiilikainen skvallrar Merkels uttalande om besvikelse över att USA inte gav något klart besked i de viktiga samarbetsfrågorna Dessutom känner Merkel inrikespolitisk press. Samtidigt framstår det som allt mer sannolikt att utrikespolitiken kommer att bli en valfråga inför det tyska förbundsdagsvalet i september, även om engagemanget för EU är starkt både hos SPD och kristdemokratiska CDU, som suttit i koalition den senaste mandatperioden.

Även i andra frågor råder samsyn: Båda partier vill exempelvis se ett utökat försvarssamarbete i EU-regi.

"Trumps uttalanden har påverkat attityderna i Tyskland. Tidigare återfanns antiamerikanska stämningar inom den politiska vänstern, men efter att Trump blev president så har det antiamerikanska också spritt sig till högerkanten."

Trumps uttalanden har påverkat attityderna i Tyskland. Tidigare återfanns antiamerikanska stämningar inom den politiska vänstern, men efter att Trump blev president så har det antiamerikanska också spritt sig till högerkanten. Orsaken är enkel. Trumps politik skadar Tysklands intressen.

Osäkerheten kring hur pass mycket USA förbinder sig till Nato under Trumps ledning har också medfört att Angela Merkel nu är mycket tydlig med att EU ska fördjupa sitt samarbete både inom ekonomin och inom försvaret. Hon anser också att relationen mellan Tyskland och Frankrike framöver kommer att bli särskilt viktig.


Det ligger i Finlands och hela Europas intresse att samarbetet mellan USA, Storbritannien och Tyskland fungerar. Statsminister Juha Sipilä (C) säger att Trumps budskap var klart, åtminstone i ett avseende, nämligen att Natoländerna och Europa måste ta mer ansvar för försvarsbudgeten samtidigt som det också finns utrymme för mer försvarssamarbete i Europa. Merkel vill nu få Trump att förstå att han inte kan idka påtryckning och utpressning för att få Europa att samarbeta. Då är man inte bundsförvanter eller kompanjoner.

Sent på torsdagskvällen höll Trump sin presskonferens om Parisavtalet. Det skulle inte vara första gången drar sig ur internationella överrenskommelser och avtal. Till och med sådana avtal de själva initierat. Donald Trump har inte lyckats infria sina inrikespolitiska löften, och nu försöker han rikta amerikanernas uppmärksamhet på annat, och då är det klimatet och Europa som är måltavla.

Mitt i denna turbulens med brexit och Trump gör Angela Merkel rätt bedömning när hon säger att Europa måste ta sitt öde i egna händer.