Hon understryker att våldsbrott och sexuella övergrepp inte är något isolerat problem, utan något som förekommer överallt i samhället.
– Ombord på Viking Lines fartyg har man kunnat se en minskning av brott. De har redan vidtagit flera viktiga åtgärder, till exempel att taxfree-butikerna är stängda under utresan på festkryssningarna.
Alkohol bakom
Heberlein menar att alkohol nästan alltid är en komponent i brotten ombord.
– Det är en känslig fråga, men vi ser tydligt att offret nästan alltid är kraftigt berusat. Man bör diskutera frågan om alkoholkonsumtion. När man dricker för mycket tappar man kontrollen och tänker inte på i vilken situation man hamnar i.
– Det är givetvis alltid, alltid förövarens fel, men man bör ta upp de här frågorna också. När man åker på kryssning är ofta målet att dricka, dansa och kanske träffa någon – men man vill inte bli tvingad.
Heberlein tycker att den rådgivande kommittén har en bred kunskap med personer med varierande bakgrund och med olika typer av kompetenser.
– Trygghet är en komplett fråga. Jag tror och hoppas att vi tillsammans kan bidra med idéer till möjliga åtgärder.
Vad kan du som etikexpert bidra med?
– Grunden i etik är hur vi bör behandla andra. Vi människor är sexuella varelser. Sex är väsentligt för oss samtidigt som det också är besvärligt. Vi är inte alltid säkra på varandras gränser och då kan det uppstå situationer där den ena parten vill men den andra upplever det som tvång.
Så sexuella övergrepp handlar om missförstånd?
– Jag tror det ofta ligger missförstånd i grunden, vi missförstår varandras signaler. Det finns också kulturskillnaden som bidrar till detta, vad det betyder då man tittar någon i ögonen eller när man får en puss. Det finns tillförlitlig statistik på att män från Mellanöstern och Nordafrika är överrepresenterade som förövare.
– I Sverige har vi ännu inte hanterat frågan om hur personer som kommer från patriarkala kulturer ska undervisas i svenska värderingar. Det är vår skyldighet att informera om hur vi ser på till exempel kvinnor och homosexualitet och vad vår lag säger.
– Vi måste givetvis kunna kritisera den sortens agerande och seder som inte går ihop med den svenska. Kvinnor måste kunna känna sig trygga i det offentliga rummet.
Har kritserats
Heberlein har under den senaste tiden blivit kritiserad för att hennes uttalanden har tolkats som rasistiska.
– Jag lägger inte så stor vikt vid den sortens påhopp. Den enda agenda jag har är att kvinnor inte ska utsättas för våldtäkter och sexuellt våld. I det arbetet måste vi använda statistik. Då statistiken säger att vissa grupper är överrepresenterade måste vi fråga oss vad det beror på.
– Jag menar att det beror på olika sorters värderingar. För övrigt är det kvinnor med invandrarbakgrund som löper högst risk för att bli utsatta för sexuellt våld. Vi måste våga diskutera dessa frågor.
Trygghetsrådet
- Viking Lines trygghetsråd inledde sitt arbete i början av 2017. Utöver Ann Heberlein ingår:
- Anna Tiihonen Möller, biträdande överläkare och ledningsansvarig på akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset.
- Magnus Lindgren, generalsekreterare Siftelsen Tryggare Sverige, tidigare polis och fil dr i psykologi med inriktning på viktimologi.
- Katerina Janouch, författare, sexrådgivare och journalist.
- Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut med specialisering på behandling av brottsutsatta och förövare av sexualbrott.
- Karin Johannesen, evenemangssäkerhetsschef, Stockholms stad.