Nästan alla har en mobil i fickan och i mobilernas resistorer lagras energi, om de utsätts för joniserande strålning från radioaktiva ämnen. Det är denna lagrade energi som går att mäta.
– Det går att snabbt skilja ut de individer som utsatts för så stor stråldos att det kan vara livsfarligt, så att man kan sätta in rätt typ av vård till rätt personer, säger Therése Geber-Bergstrand, doktorand vid Lunds universitet.
I sin avhandling om metoden visar hon att det går att mäta om mobilen varit utsatt för strålning så långt som sex år tillbaka i tiden. Det kan vara användbart för forskare som vill göra långsiktiga uppföljningar av dem som utsatts för strålning, till exempel om de drabbas av cancer. Men det förutsätter förstås att folk inte byter mobil så ofta.
Vanligt bordssalt kan också fungera som indikator på joniserande strålning. Om en stor olycka med radioaktiva ämnen inträffar skulle räddningspersonalen kunna förses med saltkapslar, som ett billigt alternativ till dosimeter.
Inrikes
4.6.2017
Mobilen avslöjar om du utsatts för strålning
Efter en kärnkraftsolycka eller ett attentat med radioaktiva ämnen gäller det att snabbt ta reda på vem som utsatts för farliga doser av strålning. Då kan mobiltelefonerna vara till nytta.