Han säger att Trumps uttalanden där han stödde Saudiarabien och riktade anklagelser mot Iran sannolikt uppmuntrade de saudiska ledarna att utmana Qatar.
Tvisterna mellan gulfstaterna är inte något nytt i sig, enligt Mülberg. Senast 2014 kallade Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain hem sina diplomater från Qatar.
– Jag ser det här som fortgående konkurrens mellan medlemsländerna i samma grupp, det vill säga Gulfstaternas samarbetsråd GCC, säger Mühlberger.
Av medlemsländerna har Kuwait och Oman varit mer på samma linje som Qatar, och de har inte heller denna gång hakat på Saudiarabiens initiativ och brutit förbindelserna med Qatar. Nytt är att även Egypten, som inte ligger i samma region, sällat sig till Qatars motståndare.
Den här gången är konflikten även något allvarligare eftersom den har en avsevärd ekonomisk dimension om till exempel Qatar Airways tvingas styra om största delen av sin flygtrafik så att den inte går genom saudiskt luftrum.
USA-soldater
Den officiella förklaringen till att länderna bryter sina diplomatiska relationer med Qatar är att landet stöder terroristiska extremistorganisationer.
Mülberger säger att den förklaringen haltar eftersom just Saudiarabien är den största exportören av fundamentalistisk islam i regionen. Qatar har säkert stött extremister, men det gör också Saudiarabien.
– Det här är vilseledningstaktik av Saudiarabien, säger Mühlberger.
En viktigare faktor i de politiska oenigheterna är hur man förhåller sig till Iran. Enligt Mühlberger har Qatar, Oman och Kuwait en mer balanserad uppfattning om Irans roll än vad andra, kraftigt antiiranska, arabiska länder har. Qatars vilja att undvika en konflikt förklaras också av att landets viktigaste gasfält sträcker sig ända till grannlandet Irans sida i havet.
Qatars förhandlingsposition stärks av att tusentals amerikanska soldater och USA:s regionala stab finns i landet.
Utrikes
5.6.2017
Forskare: Trumps besök uppmuntrade saudierna
Tidpunkten för brytningen mellan Qatar och Saudiarabien hänger ihop med USA:s president Donald Trumps besök i Riyadh i maj, säger forskaren Wolfgang Mühlberger vid Utrikespolitiska institutet.