– Det var tuffare och friskare män som tog hem medaljerna, säger 33-åringen Ruuskanen.

Han nådde 88 meter i kvalet i Amsterdam-EM, men hann inte återhämta sig ordentligt inför finalen som gick dagen därpå.

– I en gren som spjut är det svårt att återhämta sig efter kvalet inför finalen nästa dag. Det märks på resultatnivån. De stora mästerskapsfinalerna blir bättre tävlingar om det är en eller två vilodagar emellan, säger Ruuskanen.

Kvalet i Amsterdam ordnades i parkliknande miljö utanför arenan. Ruuskanen var missnöjd med arrangemanget.

– Det var dåligt planerat. Man måste sitta där och fundera nästan en halvtimme efter kvalet innan bussen gick tillbaka till hotellet. Dagen blev för lång med all stretching och uppvärmning.

Finalen gick inte heller planenligt. Ruuskanen fick både ljumsk- och ryggproblem under uppvärmningskasten.

– Sen drabbades jag ännu av magfluss åtta dagar före OS, så formen försvann där.

Ruuskanen vann trots allt EM-brons i Amsterdam. I Rio de Janeiro slutade han sexa.

Besvikelserna inspirerade nu 33-årige Ruuskanen att lägga upp en extra detaljerad framtidsplan för att kunna hålla på fram till de olympiska sommarspelen i Tokyo 2020. En axeloperation i november lyckades bra och ger honom framtidstro. Tillsammans med sina stödtrupper var Ruuskanen lite tveksam till om operation är rätt beslut. Han är fortfarande inte helt återställd.

– Axeln är en utmaning, då den rör sig åt så många håll. Och den blev ju nog riktigt styv av att armen hölls i mitella i fyra veckor. Nu är rörligheten ungefär 95 procent av vad den var förra sommaren, säger Ruuskanen.

Han började kastträna med boll i december. Efter årsskiftet använde han spjutet för första gången på länge och i mars gick det att kastträna för fullt.

– Fysträningen och de tuffare kasten flyttades fram så pass mycket att även säsongstarten måste skjutas upp, säger Ruuskanen.

Han siktar i vilket fall som helst på att vara helt frisk i friidrotts-VM i London i augusti.