Mellanösterexperten Per Jönsson tror att striden om al-Raqqa kommer att gå fortare än kampen om Mosul, men att framtiden är oviss även om IS förlorar staden.

Syrienkännaren Aron Lund tror att striderna kan bli väldigt blodiga.

- Hur lång tid det tar beror på hur hårt motståndet blir. Amerikanska myndigheter har påstått att en del av Islamiska statens styrkor och ledare har retirerat till säkrare platser längre österut vid Eufrat, nära den irakiska gränsen, skriver journalisten Aron Lund till nyhetsbyrån TT.

- Staden är dessutom mycket mindre än Mosul och Islamiska staten har tagit väldigt mycket stryk redan, så det lär gå snabbare än det har gjort i Irak. Men om Islamiska staten stannar och kämpar så kan det bli väldigt blodigt ändå, och de amerikanska flygangreppen har exempelvis dödat fler civila ju närmare man kommit staden.

Tävlan om staden

Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska institutet i Sverige, säger att det rått en tävlan om vem som kommer först till al-Raqqa.

– Nu kanske det är USA-stödda SDF, som har med sig en hel del amerikanska rådgivare och material, som gör det. Annars har det ju varit de irakiska shiamiliser stödda av Iran som försökt att komma före, och likaså har syriska armén med ryskt understöd öppnat en offensiv i sydvästra Syrien som förmodligen var tänkt att hinna först till al-Raqqa, säger han, och tillägger att turkiska styrkor också visat intresse för staden.

Per Jönsson säger att striderna skulle kunna bli lika utdragna som i Mosul i Irak, men att uppgifter tyder på att IS-krigare lämnat al-Raqqa efter att ha fått erbjudande om fri lejd av SDF.

– Tydligen har en mängd IS-soldater stuckit hals över huvudet och lämnat efter sig vapen, ammunitionsförråd och till och med stridsvagnar. De är också inringade sedan längre och ser att det liksom Mosul inte är en kamp som inte går att vinna. Då sparar man sina mänskliga resurser och tar sig ut i öknen där IS fortfarande befinner sig. Mitt stalltips är att det här nog går betydligt fortare än Mosul, säger Jönsson.

Kan bli mer terror

Även om IS förlorar al-Raqqa är det långt i från det sista vi sett av organisationen, tror Jönsson, som gissar att IS i stället kommer att rikta in sig på gerillaverksamhet, och terrorattacker i närområdet och i västvärlden.

– Men det är klart att IS inte klingar lika löftesrikt för jihadister i Syrien eller Irak som de gjorde för bara något år sedan.

Vad som händer med staden om den hamnar under SDF:s kontroll är också oklart. Jönsson ser också att det finns risk för fortsatt konflikt.

– Men det har också visat sig att de flesta sidor är öppna för konstruktiva kompromisser. För att undvika det allra värsta så accepterar man halvgoda resultat, säger han.