– Det kommer att skapa en väldigt komplex situation, säger han.

Den kurdisk-arabiska milisen SDF:s offensiv mot al-Raqqa kan innebära att terrorgruppen IS viktigaste kvarvarande fäste faller.

– Hittills har IS kämpat ganska hårt på de flesta ställen. De gjorde det inte för en dryg vecka sedan i Maskanah i väster (om al-Raqqa), för det var en isolerad oviktig ficka. Och när man förlorat Tabqa fanns det inte så stor nytta med de västra områdena, säger Yezid Sayigh vid Carnegies Mellanösternkontor.

Men al-Raqqa är den självutnämnda huvudstaden för IS, med allt vad det innebär i symbolvärde. Samtidigt har IS flyttat manskap österut från al-Raqqa, mot fästet Dayr al-Zor (Deir Ezzor) för att kämpa hårdare där.

– Så IS kan komma att ge upp al-Raqqa, säger Sayigh, men nämner också ett möjligt scenario där terrorgruppen kämpar ett tag, för att sedan retirera.

Turkiet oroat

Men det är snarare vad som händer efter det att IS lämnat eller besegrat staden som är det stora frågetecknet, enligt Sayigh. Det är en storpolitisk härva med många trådar att reda ut. I centrum finns SDF, som Turkiet likställer med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet. Turkiet har kraftigt signalerat sin oro över SDF:s offensiv.

– Risken är att relationerna mellan Turkiet och USA blir spända, och att Turkiet förbereder något slags militärt svar som kan innebära att gå in med styrkor mot al-Raqqa eller på annat håll, säger han.

SDF har å sin sida lovat att lämna över staden sedan den intagits.

– Det ryktas om att SDF förhandlar med IS om en reträtt. Jag vet inte om de är sanna, men det skulle vara logiskt ur allas perspektiv att al-Raqqa inte blir ett slagfält. Från det kurdiska perspektivet innebär det att de inte behöver lida förluster för ett område de i alla fall inte planerar att ha kontroll över, säger Sayigh.

Ryssland vid förhandlingsbordet

Enligt Sayigh planerar västvärlden för någon form av stabiliserande insats att sätta in i al-Raqqa, men det är dels oklart om det är möjligt rent militärt, dels svårt att veta om USA, Storbritannien och andra kommer överens med Turkiet.

– Det är en väldigt komplex situation, och då har jag inte sagt något om al-Assadregimen, som kommer att ha svårt att acceptera att al-Raqqa tas från IS och ges till någon fiendemakt, som USA eller USA-ledda styrkor.

Ryssland å sin sida har stött den syriska regimen, och Sayigh kan tänka sig att landet kan komma att använda sig av sitt inflytande och utnyttja al-Raqqasituationen för att försöka förhandla fram ett nytt avtal med flera parter.

Sayigh gissar att SDF kommer att vara mån om att det ska framstå som att kurderna kontrollerar staden. Ett arabiskt råd kommer att bildas för att styra al-Raqqa, möjligtvis med stöd av en arabisk, turkiskutbildad polisstyrka och alla parter kommer att vara måna om att inte stöta sig allt för mycket med Turkiet.

Fakta: "Kalifatets huvudstad"

Före revolutionen var al-Raqqa i norra Syrien en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Den terrorstämplade extremistgruppen Islamiska staten (IS) utropade i juni 2014 al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat, några månader efter att ha tagit kontrollen där.

Då blev allt annorlunda. Jihadisternas extremt stränga tolkning av islamisk lag förvandlade staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och utbrett kvinnoförtryck.

Den USA-ledda allians som kämpar mot IS uppskattar att det finns mellan 3 000 och 4 000 jihadister i al-Raqqa, som har över 200 000 invånare. Kampen för att driva ut IS och återta kontrollen över staden väntas bli brutal. (FNB–TT)