En lyckad varumärkesprofilering och en modig ung företagare som vågat genomföra sin affärsidé. Det var faktorer som imponerade på juryn i Årets Nyföretagare 2017 och som gav Köttdisken i Malax och grundaren Isabella Asplund ett hedersomnämnande i den riksomfattande tävlingen.

Juryn konstaterade att Asplunds företag är något av det trendigaste som finns just nu med tanke på den stora efterfrågan på närproducerad mat. Man lyfte också fram att kunder kommer "från när och fjärran" för att handla mat i Malaxföretaget – som firar tre år den här veckan.

- Det här känns jätteroligt och är ju ett bevis på att kunderna uppskattar oss. Utan dem skulle vi inte kunna göra ett bra jobb och utvecklas, säger Isabella Asplund till VBL.

Hon betonar också personalens andel i utmärkelsen:

- Det är viktigt att lyfta fram dem. Det är jag som grundat företaget men det skulle inte rulla utan de anställda och alla vänner och släktingar som hjälper till och stöder mig vid sidan om.

Zoom

Isabella Asplund grundade Köttdisken 2014. I maj i år utsågs Köttdisken till Årets nyföretagare i Vasaregionen och i onsdags tog företaget också hem ett hedersomnämnande i den landsomfattande Årets Nyföretagare-tävlingen. Foto: Privat


För några veckor sedan utsågs Köttdisken även till Årets nyföretagare i Vasaregionen. Asplund ser priserna som en bekräftelse på att affärsidén varit lyckad.

-Det bekräftar att vi är på rätt spår och att vi gjort något bra.

Hur ska ni fira?

- Vi måste absolut fira med personalen. Det blir nog en personalkväll nu först och så tar vi och firar ordentligt sen i höst när det lugnat ner sig lite efter sommarsäsongen.

Årets Nyföretagare

  • Utses varje år av Nyföretagarcentralerna i Finland i samarbete med Patent- och registerstyrelsen och arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma.
  • Vinnare i årets tävling var Duunivaruste som säljer arbetskläder och arbetsutrustning på nätet och i sin affär i Kuopio. Hedersomnämnande gick till Köttdisken i Malax och till företagarna vid el- och datakommunikationsbolag Efficient Network Partner i norra Finland.
  • Vinnarna utses bland personer som grundat sitt företag med hjälp av nyföretagarcentralerna och som varit verksamma i två–fem år. När Isabella Asplund startade Köttdisken fick hon hjälp av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startias företagsrådgivning med bland annat med livsmedelssäkerhets- och finansieringsfrågor.
  • Företagarna belönades på kvällsgalan på Kommunledningens seminarium i Uleåborg i onsdags.