– Det här kan vara början på slutet för Trump, säger den amerikanska juristen och forskaren Elizabeth Perry.

Intresset är stort i USA inför utfrågningen av Comey, efter att hans sjusidiga skriftliga redogörelse offentliggjorts.

– Alla tv-kanaler kommer att visa det här. Uppmärksamheten kommer att vara på topp, säger statsvetaren och PR-konsulten Elizabeth Walentin, som har ett förflutet som valarbetare för demokraterna i USA.

Det finns två huvudspår i utfrågningen. Det ena handlar om vad som kan komma fram om Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland. Comey säger i redogörelsen att han berättat för presidenten att han inte personligen är under utredning, vilket Trump enligt sin privata advokat Marc Kasowitz tolkar som "fullständig upprättelse".

Det andra spåret handlar om gränsdragningar mellan presidenten och i det här fallet FBI, som traditionellt setts som oberoende. Där berättar Comey att Trump ville att han skulle släppa granskningen av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynns ryska kontakter.

God etik

Just gränsdragningen mellan presidentmakten och FBI är viktig, enligt Elizabeth Perry, amerikansk jurist och forskare vid Umeå universitet, som också haft praktik i Vita huset.

– Det här kan utvecklas, flera säger att det är värre än Watergate. Det här går från fokus på dem som jobbar för Trump till vad han själv har gjort, säger hon.

Det skulle kunna vara början på slutet för Trumps tid som president, tror hon.

– Särskilt eftersom Comey är berömd för att ha god etik, han har varit superförsiktig och tagit anteckningar.

"En belastning"

Hon tycker att det blir extra intressant att se hur långt republikanerna kommer att gå i utfrågningen av Comey. Även om Trump har en stor skara anhängare som hittills stött honom vad han än gjort, finns det även en stor grupp konservativa väljare som kan komma att påverkas om kritiken mot Trump blir för stor.

Och de förtroendevalda påverkas dels av väljaropinionen, dels på ett personligt plan, när det gäller hur mycket skandaler de kan tåla.

– Om Trump blir mer en belastning än en tillgång så kan det vara dags att byta ut honom, säger Perry.

Vad twittras?

Samtidigt poängterar hon att det alltid är svårt att sia om utvecklingen. Även om juridiskt insatta tycker att det Trump gjort är förfärligt, kan presidenten i allmänhetens ögon komma undan med att han inte är en slipad politiker, och att det delvis är därför han blev vald.

Elizabeth Walentin gissar att förhöret – vid sidan av uppmärksamheten – kortsiktigt inte har några omedelbara dramatiska effekter. Hon beskriver det som ytterligare en pusselbit, eller ytterligare en droppe som på sikt kan få bägaren att rinna över. När det gäller frågan om en eventuell riksrättsprocess handlar det om hur mycket tålamod kongressledamöterna har. De flesta av dem är republikaner.

Det finns också annat att hålla ögonen på under förhören:

– Vad kommer att Trump att twittra ut samtidigt? Det blir också intressant, säger Walentin.

Fakta: Comeys möten med Trump

  • Den före detta FBI-chefen James Comey har lämnat in en skriftlig redovisning om sina möten och samtal med Trump till senatens underrättelseutskott.
  • Det första mötet hölls 6 januari, då landets underrättelsetjänster informerade den blivande presidenten om säkerhetsläget. Comey stannade då kvar och berättade på tu man hand om att det fanns misstankar om rysk inblandning i valet, men att Trump inte var personligen under utredning.
  • Det andra mötet var en middag med bara de två den 27 januari. Trump frågade då om Comey ville behålla sitt jobb. Comey uppger att han uppfattade att en av anledningarna till middagen var att få Comey att be om det, vilket skulle skapa en sorts beroendeställning.
  • "Det oroade mig mycket, på grund av FBI:s traditionella oberoende i förhållande till den verkställande makten", skriver han.
  • Trump sade enligt redogörelsen att han förväntade sig lojalitet.
  • "Jag rörde mig inte, talade inte och ändrade inte ansiktsuttryck på något sätt under den bisarra tystnad som följde. Vi såg bara på varandra under tystnad", noterar den förre FBI-chefen, och tillägger att när ämnet kom på tal senare så lovade Comey att han alltid skulle säga sanningen. De två ska då ha enats om uttrycket "ärlig lojalitet", även om Comey efteråt i sina anteckningar skrev att det inte var säkert att de båda menade samma sak med det.
  • Vid ett möte i Vita huset den 14 februari ska Trump ha sagt: "Jag hoppas du är redo att släppa det här, att släppa Flynn, han är en bra kille". Comey höll med om att Flynn var en bra kille, men sade inget om att släppa utredningen. Comey beskriver händelsen som "oroande".
  • I ett telefonsamtal 30 mars beskrev Trump ryssutredningen som ett moln som försvårade hans förmåga att agera. Trump undrade om någon kunde se till att det offentliggjordes att han inte var under utredning. I ytterligare ett telefonsamtal den 11 april undrade Trump hur det gick med hans förfrågan, vilket Comey då hänvisade till justitieministeriet. 
  • Källa: Comeys skriftliga vittnesmål