Åklagarmyndigheten ska ägna sig åt brott mot "EU:s finansiella intressen", främst genom att utreda bedrägerier med gemensamma EU-medel.
Finlands andel av åklagarbyrån beräknas av kommissionen till 400 000 euro då kostnaderna för EU-medlemskapet är knappt 2 miljarder euro per år i Finlands statsbudget.
För att få fler länder att delta varslar dessutom EU:s rättskommissionär Vera Jourova om att hon gärna ser att det krävs ett deltagande i Eppo för att få ut de stödpengar som EU:s sammanhållningsfond delar ut till de fattigare medlemsstaterna.
– Det är inte bara pengar som står på spel, utan skattebetalarnas förtroende. Det är väldigt logiskt att stater som fortsatt vill ha stora ekonomiska injektioner är med, säger Jourova till nyhetssajten Politico Europe.
EU-länderna kom överens om principerna för åklagarbyråns verksamhet på torsdagen. Arbetet leds av en åklagare som har ansvar för byråns verksamhet. Den dagliga verksamheten leds dessutom av en åklagare i varje medlemsland.
Av de länder som får stöd ur sammanhållningsfonden har Polen, Ungern och Malta hittills valt att stå utanför Eppo. Även Sverige och Nederländerna säger tills vidare nej, medan Storbritannien, Irland och Danmark sedan tidigare står utanför EU:s samarbete på rättssidan.
Parlamentet ska rösta om åklagarmyndigheten inom de närmaste månaderna.
Ekonomi
8.6.2017
Finland går med i EU:s åklagarbyrå
Tjugo EU-länder – bland dem Finland, men inte Sverige – kommer att vara med och sätta upp en gemensam EU-åklagare, döpt till Eppo, med säte i Luxemburg.