Nils Torvalds har ett starkt stöd inom partiet, men bland väljarna finns också de som inte accepterar hans förflutna. Torvalds ställer inte upp för att vinna Sauli Niinistö, utan för att kunna styra samhällsdebatten.
Nils Torvalds är inte förvånad över att ha Sauli Niinistö som motkandidat, och har inget emot Niinistös beslut att ställa upp via en valmansförening.
– Det är hans frihet. Bland presidenter som ställer upp för omval är det ett återkommande fenomen att profilera sig som hela folkets man.
Enligt en enkät som kvällstidningen Ilta-Sanomat låtit göra skulle Niinistö vinna redan i första omgången om valet hölls i dag. Det kan sänka motivationen och kämpaglöden hos de andra kandidaterna. Niinistös popularitet är inget som hejdar Torvalds.
– Niinistös stora understöd är en utmaning som främst berör Centern och Socialdemokraterna.
SDP behöver egen kandidat
Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne meddelade på torsdagen att de trots allt kommer att välja en egen kandidat. Torvalds har länge känt till partiets svårigheter att hitta en villig kandidat.
– Vi såg hur SDP:s inre stridigheter skapade dålig stämning, som inte blev bättre efter det katastrofala kommunalvalet. De måste hitta en kandidat, för annars flyter en massa röster omkring.
Osäkra röster följer ofta ett tydligt mönster. Centern har partitrogna väljare, och lockar sällan till sig forna socialdemokrater.
– SDP har de facto förlorat väldigt få röster till Centern. Rösterna flyter fram och tillbaka mellan SDP och Samlingspartiet, och kanske till SFP.
I söndags startade Niinistös namninsamling. I Helsingfors började han på Hagnäs torg, som traditionellt är arbetarrörelsens hjärta.
– Det var en medveten handling att börja just där. Området var länge den socialdemokratiska högborgen.
Torvalds knäcks inte av kritiken
Torvalds var länge tveksam till att ställa upp i presidentvalet. Han visste att det skulle leda till en diskussion om hans kommunistbakgrund.
– Det var oundvikligt att försyndelserna dyker upp. Det handlar mer om vad jag har symboliserat, än vad jag verkligen har gjort.
Torvalds har diskuterat sin historia under årens lopp och tar inte åt sig av kritiken. Han vet att det kan bli fula ord och starka uttryck när människor skriver med känsla. Därför var han förberedd.
– Jag skulle inte klippa ut insändarna och hänga upp dem på väggen, men visste att de var på kommande. Resten av feedbacken har varit enastående positiv. Jag blir ibland stoppad på gatan av någon som vill tacka mig för min insats.
Torvalds rör sig mycket på fältet och är en bekant kolumnist i så gott som alla finlandssvenska tidningar.
Vill diskutera säkerhetspolitik
Som Europaparlamentariker och tidigare utrikeskorrespondent i Moskva och Washington, besitter Torvald stor kunskap om utrikespolitik.
– Europa har otroligt stora utmaningar framför sig. Donald Trumps möte i Bryssel var ett illavarslande utspel. Plötsligt ville Trump inte säga vad han anser om Natos uppgift i Europa.
Torvalds tror att Trump inte förstår att han ruckar på Europas säkerhetspolitik. Förra veckan sa Putin att Sverige inte kan gå med i Nato utan följder.
– Putins varning gäller även oss i allra högsta grad. Putin ser på vårt förhållande som på en relation mellan två, medan vi ser oss som en del av helheten Europa.
Förutom utrikes- och säkerhetspolitik jobbar Torvalds hårt för miljön. Han sitter bland annat i Europaparlamentets miljöutskott som en av de tio mest inflytelserika medlemmarna.
– Jag kan de här sakerna bättre än de flesta kandidaterna. Jag har en annorlunda, och om man får säga, en lite mera intellektuell kompetens.
Inrikes
8.6.2017
Utrikespolitiken är Torvalds trumfkort
Svenska Folkpartiet ska välja presidentkandidat under partidagen nu i helgen.