– Det kan sluta i att han inte får något gjort, säger Elizabeth Walentin, svensk-amerikansk statsvetare.

Utfrågningen av James Comey i senaten kan bli en del i en framtida riksrättsprocess, säger Walentin som tidigare jobbat med kampanjer för Demokraterna.

– Det här är inget expresståg till riksrätt, men det kan bli en del i vad som så småningom kan fälla Trump i riksrättsprocessen. Det kan sluta i att han måste avgå eller med att han inte får något gjort, säger hon.


"Ineffektiv president"

Förutom de rent lagliga aspekterna och de gråzoner som Trump verkar ha rört sig i betyder det också mycket att frågan om Ryssland tar så stor plats i debatten, menar Walentin.

– Det är ju betydelsefullt hur länge det här pågår. När alla fortsätter att prata om Ryssland kan inte Trump jobba vidare med sina sjukvårdsreformer eller infrastrukturfrågor. Risken är att han ses som en ineffektiv president som bara får sitta och försvara sig själv. Det kan komma att kosta honom hans politiska agenda, säger hon.

Elizabeth Walentin såg inte mycket nya fakta komma på bordet i utfrågningen, utan mer utvecklande resonemang av en historia som redan var känd. Däremot tror hon att Comeys uttalande om att Trump är en lögnare kommer att få betydelse.


Struntar i kutym

– Att han sade att Trump ljög blir en ny grej. Det var så tydligt genom det hela att Trump inte beter sig som andra presidenter. Kutymen om vem som pratar med vem och vem som har rätt att säga vad till vem, den verkar han inte bry sig om.

Vad kommer det pratas mest om i efterspelet av utfrågningen?

– Kommer de att lämna den här frågan nu? Folk tittar ju hemma och drar sina egna slutsatser och det ska bli spännande att se om kommittén och folkets slutsatser går åt samma håll.


"Väljare kan påverkas"

Republikaner som ryckt ut till Trumps försvar menar att han kom med ett förslag, inte en order, till Comey när han tog upp utredningen om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren Micheal Flynn.

Enligt en analys från Washington Post borde Comeys förhör leda till att republikaner nu på ett tydligare sätt uppmärksammar hur allvarligt problemet har blivit.

Gränsdragningen mellan presidentmakten och FBI är viktig, enligt Elizabeth Perry, amerikansk jurist och forskare vid Umeå universitet, som också haft praktik i Vita huset. Hon säger att det finns en stor grupp konservativa väljare som kan komma att påverkas om kritiken mot Trump blir för stor.

Och de förtroendevalda påverkas dels av väljaropinionen, dels på ett personligt plan, när det gäller hur mycket skandaler de kan tåla.

– Om Trump blir mer en belastning än en tillgång så kan det vara dags att byta ut honom, säger Elizabeth Perry.