President Emmanuel Macrons nygrundade parti La République en marche tog ändå en stor seger i sitt första parlamentsval. Macrons parti och dess mindre allierade Mouvement democrat fick tillsammans 32,32 procent av rösterna i första valomgången. Det väntas ge dem till och med över 400 av de 577 platserna i det franska underhuset nationalförsamlingen.
Det näst största partiet Republikanerna fick 21,56 procent av rösterna.
Högerextrema Marine Le Pens Nationell front fick 13,2 procent.
Största delen av mandaten avgörs slutgiltigt först i den andra valomgången om en vecka.
Vill ha flexibel arbetsmarknad
Forskningsprofessorn Niilo Kauppi vid universiteten i Jyväskylä och Strasbourg säger att La République en marches framgång i valet hjälper Macron att genomföra sina reformer till exempel inom arbetslagstiftningen.
Macron vill se större flexibilitet i arbetslivet, något som stöter på motstånd från fackföreningshåll.
Macron fick ett starkt mandat i valet, men det låga valdeltagandet gör ändå att hans fullmakt av väljarna inte är så stark som den kunde vara, enligt Kauppi.
Merkel gratulerade
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har gratulerat Macron till framgången i valets första omgång. Gratulationerna framfördes av Merkels talesperson på Twitter.
– En röst för reformer, stod det i tweeten.
Franska valet
- Valet till det franska parlamentet hålls i två omgångar, den 11 och den 18 juni.
- 577 ledamöter väljs, i lika många valkretsar. Av dem finns 22 i franska områden utanför Europa och 11 väljs av franska medborgare utomlands.
- 7 881 kandidater ställer upp.
- Bara en liten del av valkretsarna väntas bli avgjorda i första omgången.
- Kandidaterna representerar, i huvudsak, fem större partier: President Emmanuel Macrons mittenrörelse Republiken på väg (LREM), högerns Republikanerna (LR), Socialistpartiet (PS), vänsterns Det okuvade Frankrike (La France insoumise) samt högernationalistiska Nationell front (FN, Front National).
- Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan i första omgången, personen får mandatet som valkretsen gäller.
- Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd på lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra rundan vinner.
- Vinnaren tar allt, det vill säga mandatet, i valkretsen.
- Valdeltagandet brukar vara lägre än i presidentvalen. I parlamentsvalen 2012 var det 56 procents valdeltagande i första omgången, 57 i den andra.
- I det nuvarande parlamentet hålls majoriteten av Socialistpartiet som har 280 mandat mot högerpartiet UMP, som bytt namn till Republikanerna, 194.
- Källa: svenska Landguiden, ui.se, Mediapart.fr